Buitengewone EU-top voor Europees antwoord op terreur: "Frankrijk verwacht daden"

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker met EU-president Donald Tusk
AFP De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker met EU-president Donald Tusk
In Brussel komt volgende week vrijdag 20 november een buitengewone raad van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie van de EU samen, voor een Europees antwoord op de aanslagen in Parijs. Dat maakte het Luxemburgse voorzitterschap bekend. Frankrijk had eerder vandaag gevraagd om zo'n raad te organiseren, om de strijd tegen het terrorisme te versterken na de aanslagen in Parijs.

De strijd tegen het terrorisme moet versterkt worden "op alle niveau's en in het bijzonder op Europees en internationaal niveau", aldus het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken in een persbericht.  

"Geconfronteerd met barbarisme en terrorisme staat Europa verenigd met Frankrijk", klinkt het vanuit Luxemburg. "Na de tragische gebeurtenissen in Parijs zal een speciale EU-top het Europees antwoord op de terreur versterken en zullen de nodige maatregelen worden genomen."

EU-president Donald Tusk heeft de G20 vandaag ook opgeroepen om concrete stappen te nemen tegen het internationale terrorisme. "Frankrijk verwacht daden'', zei Tusk vandaag in de Turkse badplaats Belek. Daar zijn dit weekend de leiders van de twintig belangrijkste economieën bijeen. "Dit kan niet een gewone top zijn'', zei Tusk over de G20-bijeenkomst. "Woorden zijn niet genoeg. De tijd is gekomen om te handelen.''  

Volgens de EU-chef heeft de G20 een bijzondere verantwoordelijkheid om de internationale financiering van het terrorisme aan te pakken. Tusk riep "alle G20-leiders'' op militaire operaties in Syrië te richten op IS. "Zij zijn de ware vijanden van de vrije wereld, niet de gematigde Syrische oppositie.'' Met name Rusland wordt ervan beschuldigd in Syrië alle tegenstanders van het regime van Syrische president Bashar al-Assad aan te vallen.

AFP