Brussels gewest leert ouders hoe ze kinderen correct vastklikken in de auto

Getty Images/Cavan Images
Drie op de vier kinderen zijn in de auto verkeerd vastgeklikt in hun kinderzitje. Om dat fenomeen tegen te gaan, lanceerden Brussels staatsecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en Brussel Mobiliteit donderdag een campagne die de ouders leert om hun kinderen correct vast te klikken in de wagen.

Het is verplicht om kinderen kleiner dan 135 centimeter in de auto vast te maken met een aangepast beveiligingssysteem. Als dat niet het geval is, kan je een boete van 174 euro krijgen. Uit een meting van verkeersinstituut VIAS blijkt dat drie op de vier kinderen niet correct is vastgeklikt. Vaak zijn de autozitjes niet eens op maat van het kind.

"Zelfs voor korte afstanden is het van levensbelang dat mensen gebruik maken van een goed systeem om hun kinderen te beschermen. Een kind dat correct is vastgemaakt, heeft 50 procent minder kans op een verwonding en 30 procent minder kans op een ernstige verwonding", zegt staatssecretaris Debaets.
De campagne werd gelanceerd aan het kinderdagverblijf Robbedoes in Schaarbeek. Dat de campagne nodig is, bewijzen de cijfers. De lokale politiezone Brussel Noord schreef in 2018 312 pv's uit voor slecht vastgemaakte kinderzitjes, een stijging met 36 procent tegenover 2017.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerard Braeckmans

    De vooruitgang van de moderne mensch kent geen grenzen.

  • mich lee

    De agenten weten het zelf niet eens. Ik kreeg zo eens een vermaning omdat het zitje niet op maat van het kind zou zijn. Ben diezelfde avond naar het politiekantoor gereden. Het zitje was perfect op maat van mijn kind, (zat op 40% van de spreidingsvork) en was op correcte wijze bevestigd.