Brussels Airlines schrapt alle vluchten tot zeker maandag 12 uur, vliegverkeer nog zeker week in de knoop

Het Belgisch luchtruim blijft dicht tot 20 uur als gevolg van de aswolk na de vulkaanuitbarsting in IJsland. Dat meldt het kabinet Schouppe, dat straks gaat zien of er nog verlengd moet worden. Brussels Airlines wacht daar niet op: het schrapte al z'n vluchten alvast tot maandagmiddag. Zelfs bij een herneming maandag, zit het vliegverkeer nog zeker een hele week in de knoop.

Er is nog slecht nieuws: vanuit IJsland is een nieuwe aswolk op komst. Een woordvoerder van de Zweedse luchtvaartinstanties zei zaterdag in Stockholm dat men rekent op "een nog verslechterende situatie" tot minstens zondag. En Qantas heeft in Australië zopas gezegd dat reizigers er ernstig rekening mee moeten houden dat het vliegverbod nog een week kan aanhouden.

Verlies
Luchtvaartmaatschappijen verliezen ondertussen 200 miljoen euro per dag door de vulkaan. Zeker 25.000 Belgische toeristen die moesten terugvliegen van hun paasvakantie zitten ondertussen vast in het buitenland.

Geannuleerde vluchten
Door de verlenging van de sluiting van het Belgische luchtruim tot 20 uur moeten er op de luchthavens van Brussel, Charleroi en Luik meer dan 260 vertrekkende en aankomende vluchten worden geannuleerd.

Op Brussels Airport hadden er zaterdag meer dan 200 vluchten moeten vertrekken, aldus woordvoerder Paul De Backer. Het gaat om 24.000 mensen die op Brussels Airport het vliegtuig hadden moeten nemen, en iets meer dan 25.000 die hadden moeten landen.

Wat als luchtruim opengaat?
"Als het luchtruim terug opengesteld wordt zaterdagavond, hangt de organisatie van de vluchten af van de luchtvaartmaatschappijen. Zo zullen luchtvaartmaatschappijen meestal vasthouden aan het vluchtschema, maar de uurroosters zullen hoe dan ook sterk gewijzigd worden. De chartermaatschappijen proberen meestal eerst de reizigers te laten vertrekken van wie de vlucht geannuleerd is", legt de woordvoerder uit.

Sluiting verlengd
In Groot-Brittannië is het vliegverbod nu al verlengd tot morgen. "Om 16 uur volgt er bij ons een nieuwe evaluatie. Een beslissing volgt dan om 17 uur", aldus Jan Pauwels van het kabinet Schouppe. De Britse autoriteiten hebben bovendien opnieuw beperkingen opgelegd aan Schotland, aldus de Britse luchtvaartautoriteiten.

Ook in Zwitserland is besloten om de sluiting van het luchtruim te verlengen tot 20 uur als gevolg van de aswolk na de vulkaanuitbarsting in IJsland. Zwitserland zal de situatie in de loop van de dag verder evalueren.

De drie Parijse luchthavens Roissy, Orly en Le Bourget en die in het noorden van Frankrijk blijven dicht tot maandag 08.00 uur. Dat heeft de Franse regering aangekondigd.

Het luchtruim boven Duitsland blijft gesloten tot zondag 00.00 uur GMT (02.00 uur Belgische tijd) wegens de aswolk van de actieve vulkaan op IJsland. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse luchtleiding (DFS) vandaag bekendgemaakt.

Spanje sluit gedeeltelijk
Vanaf 14h wordt ook een deel van het Spaanse luchtruim gesloten. Vanaf zaterdag 14.00 uur wordt een strook tussen Barcelona en Oviedo in het noorden van het land gesloten voor de luchtvaart. Dat deelde de staatstoezichthouder AENA mee.

Tussen de twee steden zal wel blijven gevlogen worden, via een meer zuidelijke route. De rest van het Spaanse luchtruim blijft volledig open voor het luchtverkeer.

In Spanje moesten tot zaterdagmiddag wegens de inperkingen van het luchtverkeer in totaal reeds 1.300 aankomsten en vertrekken geschrapt worden.

Polen houdt zijn luchtruim "tot nader order" gesloten. De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT heeft voor zaterdag alle vluchten geannuleerd, en verwacht dat ook zondag niet wordt gevlogen.

De luchthaven van Krakau verwacht zondag meer dan 80 buitenlandse delegaties voor de begrafenis van de verongelukte president Lech Kaczynski en zijn echtgenote.

Nederland meldt dat het vliegverkeer verbiedt tot vanavond 20.00 uur.

Meer slecht nieuws uit IJsland
Er komt ondertussen slecht nieuws uit IJslaand zelf: de gletsjer-vulkaan stoot nog steeds een grote wolk waterdamp en as uit. Volgens een woordvoerster van het meteorologisch instituut in Reykjavik is er volgens nieuwe metingen sprake van een rookzuil van acht kilometer.

De as uit de vulkaan drijft opnieuwe weg in oostelijke en zuidoostelijke richting naar het Europese continent. Volgens het instituut is een einde van de vulkaanactiviteit of een verandering van de windrichting niet in zicht. Soms bestaat de wolk louter uit waterdamp, maar sinds vrijdag komt er opnieuw veel zwarte as in de atmosfeer.

Toeristen vast
Tussen de 20.000 en 25.000 toeristen op paasvakantie zitten momenteel vast in het buitenland door het stilvallen van het luchtverkeer in bijna heel Europa. Wanneer ze terug thuis zullen raken, blijft voor de meeste nog een raadsel.

Volgens touroperators Thomas Cook en Jetair, de twee grootste van ons land, zitten op dit moment zo'n 25.000 Belgen vast in het buitenland. Vrijdag telde Thomas Cook 5.400 gestrande Belgen.

En vandaag/zaterdag zullen er dat nog eens 6.000 méér zijn. Bij Jetair tellen ze 9.500 Belgen die wachten op een vlucht naar huis. En daar moeten dan nog eens enkele duizenden gestrande Belgen bijgeteld worden, die hun reis boekten via een kleinere touroperator. (mvl/belga/afp/kh)

Straffe toeren om thuis te geraken? ...  Kent u mensen die álles op álles zetten om ondanks het geblokkeerde luchtverkeer tóch terug in België te geraken? Zoals 1.000 km met de taxi afleggen of meeliften met een containerschip ... Laat het ons weten op redactie@hln.be en vergeet zeker uw GSM-nummer niet te vermelden.

Reuters
AP
AFP