Broer Thalys-verdachte: "Ayoub is geen terrorist, hij moet gek geworden zijn"

Ayoub El-Khazzani wordt in Frankrijk beschuldigd van een terroristische aanslag met voorbedachte rade.
PHOTO_NEWS Ayoub El-Khazzani wordt in Frankrijk beschuldigd van een terroristische aanslag met voorbedachte rade.
De broer van Ayoub El-Khazzani, de man die na de verijdelde aanslag op de Thalys wordt beschuldigd van poging tot een terreurdaad, gelooft niet dat zijn jongere broer een terroristische aanslag wilde plegen. "Mijn broer is geen terrorist. Hij is wellicht gek geworden", zegt zijn broer Imran in een interview met de Franse televisiezender BFMTV. In ons land werd hun zus urenlang verhoord door de Brusselse federale gerechtelijke politie.

Imran woont in Tétouan, Marokko. Daar vernam hij dat zijn broer was gearresteerd. Tegen zijn 25-jarige broer Ayoub loopt een gerechtelijk onderzoek, Ayoub wordt door het Franse gerecht in voorlopige hechtenis gehouden wegens poging tot moord en verboden wapenbezit in het kader van een terroristische aanslag. Volgens de openbare aanklager had Ayoub zijn terreurdaad voorbereid en had hij een bloedbad kunnen aanrichten.

Telefoongesprek
Ayoub El Khazzani houdt vol dat hij geen banden heeft met terreurorganisaties. Dat beaamt zijn broer Imran. Die moest na enkele jaren Spanje verlaten omdat zijn papieren niet in orde waren, hij woont nu in Marokko. Hij heeft zijn broer Ayoub al anderhalf jaar niet meer gezien, maar sprak hem drie weken geleden nog aan de telefoon.

"Van kwaad tot erger"
"Hij zei me dat hij het goed stelde, dat hij in België op een markt werkte. Dat heb ik niet kunnen nagaan. Hij heeft niets gezegd over wat hij op die trein zou doen. Hij moet gek geworden zijn. Hij had het wellicht niet makkelijk, hij had weinig geld. Het moet van kwaad tot erger gegaan zijn. Ik weet niet wat hij precies deed".

"De dag dat mijn broer is gearresteerd, is de Marokkaanse politie me komen aanhouden. Ze hebben me naar Rabat gebracht voor een ondervraging. Ze vroegen hoe mijn relatie met mijn broer was. Ze hebben mijn huis doorzocht en mijn telefoon in beslag genomen. Al snel hebben ze begrepen dat ik geen banden had met mijn broer".

"Wij zijn moslims, we respecteren andere mensen"
"Maar ik spreek de waarheid: mijn broer heeft geen enkele band met terrorisme! Ik geloof nog altijd niet wat hij heeft gedaan. Ik voel er me slecht door. Ik zweer bij God dat mijn broer niets vandoen heeft met terrorisme. Wij zijn moslims, wij respecteren andere mensen".

"Al vier dagen slaapt ons moeder niet meer. Ze moet medicijnen slikken, het gaat echt slecht met haar. Ook zij kan het zich niet voorstellen dat haar kind zoiets heeft gedaan en dat hij de rest van zijn leven wellicht in de gevangenis zal moeten doorbrengen".

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Zus urenlang verhoord"

In ons land werd de zus van Ayoub El-Khazzani urenlang verhoord door de Brusselse federale gerechtelijke politie. "Nadien is ze gewoon terug naar huis kunnen keren", zegt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens. "Wat er uit dat verhoor of uit de huiszoeking is gekomen, wil het parket niet kwijt. Er wordt wel gepraat over een koffer en laptop maar dat is niet bevestigd."

"Zaterdag komen de Europese ministers van Transport en Binnenlandse Zaken in Parijs samen. Ze zullen er praten over meer controles binnen de Schengenzone. Want in die zone kan je ongestoord reizen zonder paspoort- en bagagecontrole."