Britse veteraan (41) stapt uit het leven na woonoplichting in Zuid-Frankrijk

Lee John (41) en gezin.
justgiving.com Lee John (41) en gezin.
Een Britse veteraan (41) is uit het leven gestapt na slachtoffer te zijn geworden van een oplichting in het zuiden van Frankrijk. Enkele dagen voor zijn wanhoopsdaad, deed Lee John zijn verhaal op Facebook.

De veertiger diende negen jaar in het regiment Welsh Guards van het Britse leger. Na eervol te zijn afgezwaaid, werkte hij als beveiligingsexpert in piraatgevoelige regio's op zee. Hij voer mee met olietankers en beveiligde de bemanning tegen piraten. Hij vestigde zich hierna met zijn vrouw en twee jonge zoontjes (9) en (3) in de zuidelijke Franse stad Toulouse. Ze hadden een rustig leventje in de zon voor ogen, wat anders uitdraaide.

Het echtpaar leerde de oplichter kennen op reis in Thailand. De man stelde zich ginds voor als immobiliëndirecteur die heel wat Zuid-Franse appartementen bezat. Hij bood Jenny, de echtgenote van Lee, aan om voor hem te komen werken. Het gezin zou zelf ook een appartement ter beschikking krijgen. Eens terug in Frankrijk, zegden ze de huur op en vertrokken ze gepakt en gezakt vanuit Toulouse naar elders in Zuid-Frankrijk. Waar precies is niet duidelijk, het gezin heeft volgens eigen zeggen negen uur lang gereden.

"Achttien dagen na ons vertrek en na hem 1.100 euro te hebben betaald, zitten we zonder woonst in een studiootje met ons vieren en onze hond", jammerde de oorlogsveteraan op Facebook. De oplichter klonk nochtans overtuigend en schotelde het echtpaar allerlei huurcontracten en arbeidsovereenkomsten voor. "Hij en zijn medeplichtigen contacteren ons nog dagelijks. Ze lullen maar wat en zeggen dat we ons geld snel terugkrijgen. Ons leven hier is helemaal verknald." Drie dagen na dit gepost te hebben, werd John nabij Nice dood aangetroffen. Zelfmoord volgens vrienden.

Familie en vrienden willen zijn lichaam naar het Verenigd Koninkrijk repatriëren. Om dit te bekostigen hebben ze een crowdfundingsactie in het leven geroepen. De beoogde 3.000 pond is reeds binnen, inmiddels staat de teller op meer dan 11.800 pond. Het is niet duidelijk of de Franse politie onderzoek doet naar de oplichter.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.