Britse premier voorziet moeilijke tijden door Brexit

Getty Images
De Britse premier Theresa May voorziet "moeilijke tijden" voor Groot-Brittannië als gevolg van het aankomende vertrek van het land uit de Europese Unie. May deed haar uitspraken op de Britse zender BBC, in haar eerste grote interview sinds ze David Cameron in juli opvolgde als premier.

Hoewel recent is gebleken dat de schade aan de Britse economie wellicht minder hevig zal zijn dan verdacht, moet volgens May alsnog gerekend worden op mindere tijden. "Er komen moeilijke tijden aan", aldus May. "Ik denk dat de economische reactie beter is geweest dan sommigen na afloop van het referendum voorspelden, maar ik zal niet doen alsof het makkelijk gaat worden. Ik denk dat we ons moeten voorbereiden op het feit dat we misschien moeilijke tijden zullen beleven. Maar ik ben optimistisch."

Succesverhaal
De premier benadrukte dat haar land van het vertrek van de EU "een succesverhaal zal maken", en dat ze "optimistisch" is over de nieuwe opportuniteiten voor het Verenigd-Koninkrijk buiten de EU. May wil komen tot een "onafhankelijk Verenigd Koninkrijk, dat zijn eigen weg in de wereld plaveit".

May verklaarde ook dat de kiezers tijdens het referendum hebben aangegeven dat ze "geen vrij verkeer van mensen meer willen zoals dat vroeger het geval was", en dat haar ministers kijken naar "opties" voor nieuwe EU-migratiecontroles. Ze verzekert ook dat ze verwacht dat het statuut van de Britse burgers in andere EU-landen behouden wordt, en dat ze ook het statuut van EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk leven garandeert.

De premier stelt tot slot dat de formele gesprekken met de Europese Unie niet voor 2017 van start zullen gaan.

Stabiliteit
De Britse bevolking stemde in juni voor Brexit, een Brits vertrek uit de Europese Unie. De toenmalige premier David Cameron legde zijn functie neer en werd opgevolgd door May. Nieuwe verkiezingen sluit May op dit moment uit. Volgens haar heeft Groot-Brittannië "stabiliteit" nodig.