Britse onderzoekers: mogelijk bom in laadruim gecrashte Airbus

Russische reddingswerkers verzamelen samen met Egyptische soldaten persoonlijke bezittingen van passagiers van de gecrashte Airbus.
AP Russische reddingswerkers verzamelen samen met Egyptische soldaten persoonlijke bezittingen van passagiers van de gecrashte Airbus.
Volgens Britse onderzoekers is er een bom in het laadruim van de in Egypte gecrashte Russische Airbus A320 gelegd, vlak voordat het toestel opsteeg. Dat meldt de BBC vandaag.

De onderzoekers zijn van mening dat iemand met toegang tot het bagageruim een explosief op, of in, de bagage heeft geplaatst. Waarom de onderzoekers die theorie over de oorzaak van de vliegramp steeds waarschijnlijker achten, blijkt niet uit het BBC-bericht.

Onderschepte gesprekken

Daarnaast meldde The Daily Telegraph vandaag dat het Britse besluit het vliegverkeer van en naar de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh stil te leggen was ingegeven door onderschepte gesprekken van extremisten. Zij zouden volgens de krant in de dagen voor het neerstorten van het vliegtuig hebben gesproken over plannen voor een grote aanslag in de regio.

Rusland en Egypte klaagden eerder dat de Britten voorbarig waren in hun vermoeden dat het toestel is neergestort door een bomaanslag. De Britse minister Philip Hammond (Buitenlandse Zaken) heeft volgens de krant aangegeven niet alle inlichtingen waar zijn regering over beschikt te kunnen delen met alle andere landen. "Sommige informatie kunnen we delen, andere niet", zei de minister.

De Britse inlichtingendiensten zouden de informatie overigens pas hebben ontdekt na de vliegramp, waarbij 224 mensen om het leven kwamen. Jihadisten in de Sinaï hebben eerder een aanslag opgeëist.

'Sommige informatie kunnen we delen, andere niet'

De Britse minister Philip Hammond (Buitenlandse Zaken)

Toeristen zitten vast

Inmiddels weigert Egypte de Britse vliegtuigen die toeristen wilden repatriëren te laten vertrekken. Alle vluchten van EasyJet waarmee gestrande Britse toeristen vrijdag uit Sharm-el-Sheikh zouden worden gehaald, zijn geannuleerd. De Egyptische autoriteiten willen deze 'reddingsvluchten' niet laten vertrekken. Dat meldt EasyJet op haar website.

"Het spijt ons dat we passagiers moeten melden dat de reddingsplannen die we gisteren hebben gemaakt, zijn gestopt door de Egyptische autoriteiten", luidt de verklaring. "Er wordt op dit moment op het allerhoogste politieke niveau overleg gevoerd om deze situatie op te lossen. Het spijt ons vreselijk en we begrijpen dat het extreem frustrerend is voor onze passagiers."

Na de crash zaterdag van de Russische Airbus A320 in de Sinaï zaterdag, heeft Groot-Brittannië uit veiligheidsoverwegingen alle vluchten van en naar de Sinaï opgeschort. Hierdoor zijn duizenden Britse vakantiegangers gestrand. Ze zouden vrijdag naar huis worden gehaald. Reizigers mochten alleen handbagage meenemen. De overige bagage zou apart naar Groot-Brittannië worden gebracht.

Behalve EasyJet zouden ook Monarch, Thomson, Thomas Cook en British Airways toeristen terugbrengen. Ruim 19.000 Britten zitten vast in de Egyptische badplaats.