Brits parlement plant debat over nieuw Brexit-referendum

AFP
In het Britse Lagerhuis zal op maandag 5 september gedebatteerd worden over een tweede EU-referendum. Die beslissing komt er nadat een petitie met een recordaantal handtekeningen daartoe opriep.

De online petitie werd door meer dan vier miljoen mensen ondertekend: een record sinds het proces in 2011 werd geïntroduceerd. Overheidspetities die meer dan 100.000 handtekeningen verzamelen moeten in het parlement besproken worden.

Dit betekent echter niet noodzakelijk dat er in het parlement een stemming komt over een tweede referendum, laat het Commons Petitions Committee, dat de petities voor het Lagerhuis verwerkt, weten.

"Het comité heeft beslist dat deze petitie moet besproken worden door de parlementsleden gezien het grote aantal mensen die ze ondertekend heeft," aldus een woordvoerder van het Lagerhuis. "Het comité wil duidelijk stellen dat het, met dit debat in te plannen, de oproep tot een tweede referendum niet steunt. Het debat zal parlementsleden de kans geven om in naam van hun kiezers verschillende visies naar voren te brengen. Aan het einde van het debat zal een regeringsminister antwoord geven op de aangekaarte punten."

Petitie "gekaapt door EU-aanhangers"

De petitie werd opgestart door Brexit-supporter William Oliver Healey voor het referendum op 23 juni in het Verenigd Koninkrijk werd gehouden. Ze roept de Britse regering op om de resultaten ervan te negeren als het Remain- of Leave-kamp zou winnen met minder dan 60 procent of wanneer minder dan 75 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Healey trok zich ondertussen terug van de campagne en zegt dat zijn oproep "werd gekaapt door EU-aanhangers".

"De petitie - die werd opgestart op 25 mei, voor het referendum - roept op om de regels van het referendum te wijzigen. Het is nu te laat om de regels retrospectief te wijzigen," aldus de woordvoerder van het Lagerhuis. "Het is aan de regering om te beslissen of ze het proces wil opstarten om een nieuwe wet aan te nemen voor een tweede referendum."

Niet bindend

De regering verwierp eerder al de oproep tot een tweede referendum. "Brexit betekent Brexit," liet Theresa May, die morgen David Cameron opvolgt als premier, weten.

Vier op tien Britten willen echter een tweede referendum zien vooral het Verenigd Koninkrijk zich effectief terugtrekt uit de EU, zo blijkt uit een poll van de Britse krant The Independent.

Meer dan 1000 advocaten hebben op 9 juli een brief aan eerste minister David Cameron gestuurd waarin ze erop wijzen dat het resultaat van het referendum louter "adviserend" en niet bindend is.