Brigitte Macron, kersverse Première Dame en 24 jaar ouder dan de president

AFP
De nieuwe Premiére Dame, Brigitte Trogneux, gaf les op de middelbare school waar ook Emmanuel Macron als leerling zat. De ontmoeting tussen de twee veranderde hun leven voorgoed. Veertien jaar later, in 2007, trouwden ze met elkaar. Vandaag is Brigitte Macron 64 en mag ze haar koffers pakken om aan de zijde van haar gemaal haar intrek te nemen in het Elysée. Wie is deze bijzondere vrouw? Cherchez la femme: een portret.

De relatie tussen de Franse president Emmanuel Macron en Brigitte Trogneux is al van in het begin voer voor verhitte gesprekken bij de kapper, en daarbuiten. Het leeftijdsverschil van 24 jaar - spiegelgewijs even groot als bij Donald en Melania Trump - is daar niet vreemd aan. Hun dolle verliefdheid begon al op en naast de planken van het schooltheater, toen Macron nog een tiener en zij een getrouwde vrouw van 40 met drie kinderen was. Schandaal dus op de school. Maar hun atypische liefdesband houdt tot op vandaag stand, ook na de jarenlange vermoedens dat Macron er een homofiele verhouding met een journalist van Radio France op na zou houden. Hij grapte daar over als zou hij een hologram van zichzelf nodig hebben voor zijn dubbelleven. Recent nog ontkende hij formeel zijn vermeende homoseksualiteit. In elk geval zijn seksintriges bijna een traditie aan het Franse presidentiële hof en kijkt geen Fransman er - de iconische 'Et alors'-frase van François Mitterand indachtig - nog van op. De werkloosheidsgraad van tien procent, om maar iets te noemen, houdt onze zuiderburen eerder uit hun slaap.

Macrons adviseur én getuige op zijn huwelijk, Marc Ferracci, bevestigt: "Haar aanwezigheid is essentieel voor hem. Zonder haar zou hij niet in dit avontuur gestapt zijn." Emmanuel Macron kondigde zelf ook al aan dat zijn vrouw een officiële maar onbetaalde functie als première dame zal vervullen wanneer hij verkozen wordt. "Ik ben haar veel verschuldigd. Zij heeft mij mee gemaakt tot wie ik ben", zei hij tijdens een speech op 8 maart in Parijs. Hij noemde haar op tv "zijn evenwicht in het leven". Brigitte is zich daar eveneens van bewust: "Ik sta al 20 jaar aan zijn zijde, in alles wat hij doet". Dat is des te opvallender omdat zij eigenlijk niet zo dol is op het "brutale" en "meedogenloze" politieke wereldje. Ze gaf daarom haar eigen job als lerares op om ervoor te zorgen dat Emmanuel "zijn joie de vivre" behoudt.
LEES HIERONDER VERDER

De eerste kus tussen Macron en zijn juf, op 17 mei 1993.
Screenshot France 3 De eerste kus tussen Macron en zijn juf, op 17 mei 1993.
AP
Paris Match
Photo News
REUTERS

Die levensvreugde heeft ze zelf niet altijd gekend. Brigitte Trogneux werd op 13 april 1953 in Amiens geboren als jongste van zes kinderen. Haar vader had een chocoladefabriek, berucht om de macarons, haar moeder stond aan het hoofd van enkele winkels. Het gezin Trogneux was welgesteld, maar toch beleefde Brigitte als jongste lastige puberjaren en vluchtte ze vaak weg in de literatuur. Al op haar 20ste trouwde ze met bankier André-Louis Auzière. Ze bleef in Amiens waar ze Frans en Latijn gaf op een jezuïetenschool. Ze was er ook de bezielster van het schooltheater. Daar op de planken blies de piepjonge primus Emmanuel Macron - "geniale" klasgenoot van Brigittes dochter Laurence - haar in 1993 helemaal weg. "Hij maakte grote indruk op mij", zei ze in Paris Match. De wederzijdse coup de foudre werd een romance, hoewel volgens Brigitte nooit "vleselijk" zolang Macron minderjarig was. De twee vonden elkaar naar eigen zeggen vooral op intellectueel vlak. Ze stimuleerden elkaar constant en lieten elkaar nooit meer los, ook al verzetten de ouders van Macron zich tegen de amoureuze relatie. Ze stuurden hem naar Parijs. "Wat u ook doet, ik zal met u trouwen", verzekerde de toen 16-jarige Emmanuel aan zijn geliefde. En hij hield woord. Na enkele pijnlijke jaren van gemis vond het koppel elkaar toch terug. Brigitte Auzière was dan alweer Brigitte Trogneux. Begin 2006 scheidde ze officieel van haar toenmalige echtgenoot om op 20 oktober 2007 in het huwelijksbootje te stappen met haar Emmanuel Macron.

Met haar vorige man heeft ze twee dochters en een zoon, met wie ze een heel hechte band heeft. Alle drie zetten ze zich mee in voor de presidentscampagne van hun stiefvader, net als de echtgenoten van Brigittes twee dochters. Emmanuel en Brigitte Macron hebben geen kinderen samen, maar de politicus is heel close met de zeven kleinkinderen van zijn vrouw die hij ook als de zijne beschouwt. Het bekende paar verschijnt redelijk open in de Franse pers. Zo prijkte Brigitte Macron vorige zomer op de cover van het populaire weekblad Paris Match in badpak naast haar man tijdens hun strandvakantie. In het boek van Nicolas Prissette over Emmanuel Macron getuigde een ingewijde dat Brigitte zou gezegd hebben: "Hij moet er in 2017 voor gaan, want in 2022 zal mijn smoel een probleem voor hem zijn." Humor om tegelijkertijd de realiteit onder ogen te zien: tegen die tijd zal Brigitte Macron 68 zijn en wie weet stuwt ze haar man op dat moment naar een tweede ambtstermijn.

Met haar dochter Tiphaine.
REUTERS Met haar dochter Tiphaine.
REUTERS
Photo News
Met dochter Laurence.
Getty Images Met dochter Laurence.
Photo News
AP
REUTERS
Photo News
Photo News
Photo News
Photo News