Brexitonderhandelingen: "Britten moeten rechten van EU-burgers beter beschermen"

afp
De rechten van de niet-Britse EU-burgers die nu in Groot-Brittannië wonen, werken en studeren zijn na de brexit onvoldoende gegarandeerd. Dat heeft de EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier in Brussel gezegd. Zij moeten hun leven voortzetten zoals nu en dezelfde garanties daarvoor hebben als Britten die in een EU-lidstaat wonen.

De Britse regering heeft aangeboden om de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk een speciale status te geven, en die te garanderen onder het Brits recht. Maar Barnier wees erop dat omstandigheden in het land kunnen veranderen en dat daarom het Europese Hof van Justitie moet blijven waken over hun rechten. Dat wil Londen niet, en dat zorgt volgens de Fransman voor onzekerheid.

De eerste gesprekken met de Britse onderhandelaar David Davis zijn vorige maand, volgens de Fransman op goede voet gestart. De onderhandelingen worden maandag hervat. "Het zware werk begint nu'', aldus EU-hoofdonderhandelaar Barnier. Hij zei dat eerst politieke overeenstemming moet worden bereikt over de te bewandelen weg naar een scheiding voordat technische onderhandelingen kunnen beginnen.

Financiële verplichtingen van Groot-Brittanië

Zo is het noodzakelijk dat de Britten erkennen dat ze hun financiële verplichtingen uit de periode van hun EU-lidmaatschap nakomen, anders kan volgens Barnier niet verder worden gepraat. Hij reageerde hiermee op de opmerking van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die dinsdag de bedragen die officieus circuleren, tussen 50 en 100 miljard euro, met afpersing vergeleek. Johnson zei dat de Europese Unie kan fluiten naar zijn centen. "Ik hoor geen gefluit, alleen een klok tikken", was de reactie van Barnier achteraf.