Breivik was doodsbang om te worden ontdekt

In een haatvideo duikt dit beeld op van Anders Breivik
EPA In een haatvideo duikt dit beeld op van Anders Breivik
In zijn 1.500 pagina's tellend manifest "Een Europese Verklaring van Onafhankelijkheid" beschrijft Anders Behring Breivik, de verdachte van de dubbele terreuraanslag in Oslo, minutieus hoe hij zijn "operatie" heeft voorbereid. Uit het document blijkt ook dat hij doodsbang was dat zou worden ontdekt waarmee hij bezig was, zo staat te lezen op de website van de Noorse krant Aftenposten.

Breivik geeft tal van tips hoe je aan kogelvrije vesten, vuurwapens en ingrediënten voor explosieven geraakt. Maar eens al dat materiaal in je bezit, moet je het natuurlijk ook wegstoppen, en het liefst in waterbestendige kisten. Breivik verstopte die kisten onder de grond.
 
De 32-jarige woonde tot voor kort bij zijn moeder, maar huurde sinds begin mei een boerderij in het dorp Asta, in de provincie Hedmark. De boerderij was ingeschreven als teeltbedrijf, en het was voor Breivik de dekmantel om toegang te hebben tot grote hoeveelheden kunstmest, waarmee hij zijn explosieven maakte.
 
Anabole steroïden
Op de boerderij verbrak hij alle contact met zijn vrienden in Oslo. Hij wilde niet dat ze hem kwamen bezoeken, uit angst dat ze zouden ontdekken waarmee hij bezig was. Breivik voelde wel een toenemende druk van vrienden en familie. Hij vertelt dat hij hen afscheepte door te stellen dat hij het nog enkele weken heel druk heeft, en dat ze daarna meer dan welkom zijn. Maar hij beseft ook dat die truc maar enkele maanden zal werken.
 
Breivik deelde zijn "operatie" op in verschillende fasen. Voor elke fase had hij een memory stick, die hij telkens vernietigde eens de fase voltooid was. In het document valt ook te lezen dat hij in de weken en maanden voor de aanslagen anabole steroïden gebruikte. (belga/kve)