Breivik ontoerekeningsvatbaar

AFP
In Noorwegen hebben twee gerechtspsychiaters massamoordenaar Anders Behring Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard. De definitieve beslissing over de vraag of Breivik terecht moet staan, wordt genomen door rechters. Die kunnen hem voor onbepaalde tijd laten opnemen in een psychiatrische inrichting, als er geen proces komt. Bij een ontploffing voor een regeringsgebouw in Oslo kwamen in juli acht mensen om het leven, enkele uren later vermoordde hij nog eens 69 jongeren op het eiland Utoya.

Psychiaters deden onderzoek naar de geestestoestand van Breivik. Ze hadden ongeveer tien gesprekken met de massamoordenaar, waarna ze in hun evaluatie bepaalden dat hij nood heeft aan psychiatrische zorg in plaats van een gevangenisstraf. "Hij heeft mettertijd een paranoïde schizofrenie ontwikkeld", klinkt het. Bronnen rond het onderzoek hadden echter verwacht dat hij toerekeningsvatbaar zou worden verklaard.

Psychiatrische instelling

De definitieve beslissing over de toerekeningsvatbaarheid wordt door de bevoegde rechtbank getroffen. Als de rechtbank zich aansluit bij de visie van de psychiaters kan Breivik (32) niet veroordeeld worden, maar enkel door een verdict voor onbeperkte tijd verwezen worden naar een psychiatrische instelling.

Breivik liet op 22 juli een autobom ontploffen voor een regeringsgebouw in Oslo. Daarna richtte hij een bloedbad aan onder jongeren van de Noorse Arbeiderspartij op het eilandje Utoya. In totaal vielen 77 doden. De Noor gaf toe dat hij de aanslagen heeft gepleegd. Hij beweerde dat hij een kruistocht voerde tegen het multiculturalisme en de "invasie van moslims" in Europa. (dea/dpa/afp)