Breivik: "Ik ben in cel nog radicaler geworden"

AFP
De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is naar eigen zeggen "nog radicaler" geworden tijdens de vijf jaar die hij in geïsoleerde gevangenschap doorgebracht heeft. "Ik ben ervan overtuigd dat het strenge regime me schaadt, die radicalisering is allicht het meest ernstige gevolg ervan", klonk het voor de rechtbank in Skien.

Het hof van beroep verbood dat de getuigenis van de massamoordenaar uitgezonden wordt, maar verscheidene media zetten verslagen over de rechtszaak online. De Noorse staat is in beroep gegaan omdat het vorig jaar veroordeeld werd wegens 'schending van de mensenrechten'.

Breivik werd in augustus 2012 tot 21 jaar cel veroordeeld (de maximumstraf in Noorwegen). Hoewel hij over drie kamers beschikt, televisie kan kijken, videospelletjes kan spelen en zelfs fitnessoefeningen kan doen, klaagde de massamoordenaar de staat aan wegens "inhumane en vernederende" levensomstandigheden achter de tralies.

Dat draaide vooral rond de isolatie waarin hij uit veiligheidsoverwegingen werd gehouden. De overheid ontkent dit: Breivik kan met de buitenwereld corresponderen en heeft vaak contact met de bewakers, het medisch personeel, dominees, zijn advocaten en bezoekers.

Het proces -vandaag aan de derde dag toe- duurt naar verwachting nog tot 18 januari. Het vonnis zal worden uitgesproken in februari.