Brazilië zet 1700 militairen in tegen dengue

Militairen en gespecialiseerd personeel proberen in Brazilië de broeinesten van tijgermuggen uit te rooien.
UNKNOWN Militairen en gespecialiseerd personeel proberen in Brazilië de broeinesten van tijgermuggen uit te rooien.

Het Braziliaanse leger zet 1700 militairen in tegen de dengue-epidemie in de deelstaat Rio de Janeiro. Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag laten weten.

Al 54 doden dit jaar
Het persbureau Agência Brasil meldde dat de door de tijgermug overgebrachte ziekte, bij ons ook bekend als knokkelkoorts, dit jaar in de deelstaat al 54 levens heeft geëist. In heel 2007 kostte dengue in Rio de Janeiro dertig levens.

Veldhospitalen
Van de 1700 militairen gaan er 1200 werken in drie veldhospitalen die voor de geïnfecteerden worden ingericht. De andere militairen moeten de broeinesten van de tijgermuggen opsporen en deze vernietigen.

Overheid verliest controle
Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er in Rio bijna 33.000 geïnfecteerden. Minister van Gezondheid José Gomes Temporao erkende donderdag dat de overheid de controle over dengue heeft verloren.

Risicogebieden
Dengue komt vooral voor in verstedelijkte gebieden in Midden- en Zuid-Amerika, het zuidoosten van Azië, het Caribische gebied en Afrika. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO loopt twee vijfde van de wereldbevolking - rond de 2,5 miljard mensen - het risico knokkelkoorts op te lopen.

Koorts en spierpijnen
De eerste tekenen van de ziekte zijn acute hoge koorts met koude rillingen, zware hoofdpijn, pijn achter de ogen, en spier- en gewrichtspijnen. Daarna krijgt de patiënt onder meer keelpijn en huiduitslag. (anp)

Verspreidingsgebeid van dengue fever (knokkelkoorts)
UNKNOWN Verspreidingsgebeid van dengue fever (knokkelkoorts)
Denguepatiënten die onder een mukietennet behandeld worden in het ziekenhuis.
UNKNOWN Denguepatiënten die onder een mukietennet behandeld worden in het ziekenhuis.
Het virus van dengue fever wordt overgebracht door de tijgermug.
UNKNOWN Het virus van dengue fever wordt overgebracht door de tijgermug.