BP wil pensioenen van Nederland naar België verhuizen

REUTERS
Oliemaatschappij BP wil de pensioenen van zijn Nederlandse personeel in België gaan onderbrengen. Dat stelt Sjoerd Gunnewijk, voorzitter van het pensioenfonds BP, vandaag in Het Financieele Dagblad.

Het gaat om een pensioenvermogen van 1,2 miljard euro. BP wacht nog op groen licht van toezichthouders. Het komt vaker voor dat grote multinationals hun pensioenzaken naar het buitenland verplaatsen. Maar volgens de krant betreft de zaak van BP, dat in Nederland meer dan 4000 werknemers heeft, de grootste verhuizing tot nu toe.

Interne operatie
De stap is bedoeld om kosten te drukken, wat de kans op indexatie van de pensioenen ook groter maakt. "We hadden geen problemen met toezichthouder De Nederlandsche Bank of de regels, het is puur een interne operatie'', benadrukt Gunnewijk. In het België is het al mogelijk om een pan-Europees pensioenfonds op te richten, waarmee een bedrijf pensioenregelingen uit meerdere landen kan beheren.

BP hoopt de verhuizing van de pensioenen naar België nog dit jaar te kunnen afronden. Inmiddels zouden meer bedrijven overwegen om een dergelijke stap te zetten. Volgens het FD is ook oliereus ExxonMobil van plan om volgend jaar met zijn Nederlandse pensioenen naar het zuiden te trekken. Dat zou gaan om een pensioenvermogen van 2,5 miljard euro.