Bovenmenselijke cast in X-Men: Apocalypse

20th Century Fox
De nieuwe bioscoopfilm X-Men: Apocalypse wordt aangedreven door een behoorlijk opmerkelijke bezetting. Een karrenvracht bekende Hollywood-sterren en aanstormende talenten wedijveren voor schermaandacht. Wie speelt wie?

Regisseur Bryan Singer zag zestien jaar geleden zijn jongensdroom in vervulling gaan toen hij aan het roer kwam te staan van de allereerste X-Men-verfilming. Het artistieke en commerciële succes van de prent - goed voor een wereldwijde omzet van bijna 300 miljoen dollar - overtrof ieders stoute verwachtingen. De grote bijval die de prent bij pers en publiek kende, bracht een heuse superheldenrage op het witte doek in beweging. Zonder het succesvolle X-Men (2000) zouden de nieuwe verfilmingen van Spider-Man, Batman en Superman wellicht nooit het daglicht gezien hebben.

X-Men: Apocalypse gaat vandaag inhoudelijk verder op hetzelfde elan, maar luidt tegelijk een nieuw tijdperk in wat betreft de rolverdeling. Zelden verleenden zoveel sterren en bekende gezichten hun medewerking aan een moderne stripverfilming. Het verhaal draait rond Apocalypse: de eerste mutant uit de X-Men-geschiedenis, die na een duizendjarige slaap ontwaakt. Omdat hij niet tevreden is met de huidige wereldtoestand, wil hij de mensheid uitroeien om vervolgens een nieuwe beschaving te stichten. Hij rekruteert volgelingen en wil een variant op het Vier Ruiters van de Apocalyps-plan tot uitvoering brengen.

James McAvoy herneemt voor de derde maal in de filmserie de rol van de jonge Charles Xavier (Professor X), gezegend met de sterkste telepathische krachten ter wereld en tevens de geestelijke vader van de X-Men. Voor de eerste keer doet hij dat nu ook met een kaalgeschoren (!) hoofd, zoals hij dat oorspronkelijk wilde in X-Men: First Class (2011). McAvoy is sowieso geen onbekende binnen de stripverfilmingen. Hij wierp zichzelf eerder al in de kijker met zijn adrenalineverhogende hoofdrol in Wanted (2008), aan de zijde van Angelina Jolie.

James McAvoy
20th Century Fox James McAvoy

Ook opnieuw van de partij is de Duits-Ierse karakteracteur Michael Fassbender, die gestalte geeft aan de magnetische velden- en metaalmanipulerende Erik Lensherr (Magneto). Hij wordt in het verhaal een van de vier ruiters van de Apocalyps.

Michael Fassbender
20th Century Fox Michael Fassbender

Aan vrouwelijke zijde is er Jennifer Lawrence. Na het afronden van The Hunger Games-trilogie vond ze opnieuw de tijd om gestalte te geven aan de kameleonachtige gedaantewisselaar Raven Darkhölme (Mystique). Ze doet er alles aan om Magneto terug tot rede te brengen en begint in de film aan een persoonlijke queeste.

Jennifer Lawrence
20th Century Fox Jennifer Lawrence

Sophie Turner, bekend als Sansa Stark in de fantasyreeks Game of Thrones, vertolkt de telekinetische mutant Jean Grey. Als een van de meest veelbelovende studenten uit de klas van Professor X weet ze echter nog niet goed om te gaan met haar speciale krachten. Turner leerde speciaal voor haar rol boogschieten - en dat is duidelijk te merken aan bepaalde actiescènes.

Sophie Turner
20th Century Fox Sophie Turner

Een onverwachte vertolking komt van Oscar Isaac, die wereldwijd doorbrak met zijn intense verpersoonlijking van Abel Morales - een ambitieuze oliehandelaar wiens concurrenten stokken in de wielen van zijn tankwagens komen steken in de misdaadkroniek A Most Violent Year (2014). In X-Men: Apocalypse vertolkt Isaac een al even duister personage: dat van Apocalypse, de oudste en tegelijk ook krachtigste mutant, die over een hele reeks bovenmenselijke krachten beschikt. Hij draagt een speciaal gevechtspak en werpt zich op als de grootste tegenstander die de X-Men ooit gekend hebben.

Oscar Isaac
20th Century Fox Oscar Isaac

Nog meer nieuwkomers: Tye Sheridan bewees eerder al ver boven zijn leeftijdsniveau te kunnen acteren aan de zijde van Nicolas Cage in het donkere coming of age-drama Joe (2013) en naast Matthew McConaughey in de avontuurlijke thriller Mud (2012). Hier speelt Sheridan de jonge Scott Summers (Cyclops), die een zonnebril of vizier draagt om zijn vernietigende optische stralen te stabiliseren.

Tye Sheridan
20th Century Fox Tye Sheridan

De jeugdige teleporterende Kurt Wagner (Nightcrawler) wordt dan weer tot leven gewekt door Kodi Smit-McPhee, de knaap uit het postapocalyptische drama The Road (2009), alsook hoofdrolspeler in de revisionistische western Slow West (2015), geflankeerd door - jawel, Michael Fassbender.  

Tevens van de partij zijn Nicholas Hoult (de psychopathische Nux uit Mad Max: Fury Road) als de met blauwe vacht uitgedoste Hank McCoy/Beast.
Rose Byrne (Ellen Parsons uit de populaire advocatenreeks Damages) als CIA-agente Moira MacTaggert die in X-Men: First Class verliefd werd op Professor X, maar inmiddels aan geheugenverlies lijdt.

En last but not least is er Alexandra Shipp (Straight Outta Compton), die de jonge Ororo Munroe (Storm) speelt, eigenhandig het weer kan beïnvloeden en in de film Apocalypse als een vaderfiguur ziet: met alle noodlottige gevolgen van dien. Tel al die namen bij elkaar op en het wordt duidelijk dat er aan acteertalent alvast geen gebrek is in X-Men: Apocalypse.

Alexandra Shipp
20th Century Fox Alexandra Shipp

William Boeva trok afgelopen week ook naar Londen om de cast van X-Men: Apocalypse te interviewen. Bekijk hier de video:

X-Men: Apocalypse draait nu in de zalen, ook in 3D.