Exclusief voor abonnees

Boucaut krijgt straf

Welkom in het sportweekend

Photo News

Waar is topscheidsrechter Alexandre Boucaut dit weekeinde? In de hoek. Boucaut was de laatste tijd vervelend geweest en toen had meester Johan Verbist er opeens genoeg van. Ik geef u een reconstructie van de gebeurtenissen die tot de verbanning van de topref uit play-off 1 hebben geleid.

Op 27 april sloeg doelman Penneteau van Charleroi met zijn vuist op de kaak van Anderlecht-spits Lukasz Teodorczyk. Boucaut gebaarde dat er niets aan de hand was. Een paar dagen later, het is 1 mei, vond Boucaut bij Club Brugge-Zulte Waregem een aanslag van Henrik Dalsgaard op de gezondheid van Ruud Vormer geheel volgens de spelregels. Maar scheidsrechtersbaas Verbist stelde woensdag in deze krant: "Dit was een duidelijke rode kaart. En helaas de tweede keer op heel korte tijd dat Alexandre ernaast zat. Daarom zullen we hier gevolg aan geven."

Zit Boucaut alleen deze week thuis of kan hij de fluit tot augustus opbergen? De baas: "Of hij dit seizoen nog in play-off 1 kan fluiten? Ik denk dat dat zeer moeilijk wordt. Of hij dit seizoen nog in play-off 2 mag fluiten? Dat moet ik nog bekijken ..."

Deze laatste woorden zijn regelrechte pesterijen. Play-off 2 is een belediging voor iemand als Boucaut, maar inclusief de toevoeging "dat moet ik nog eens bekijken ...", dan is er sprake van martelen. Een scheidsrechter wordt met de fluit in de mond geboren, hij moet fluiten, en Verbist weet dat maar al te goed.

Wat nu? In de tegenaanval. En natuurlijk niet, zoals Boucaut vrijdag in deze krant, met een 'mea culpa'-interview waarin hij alles toegeeft, het eens is met de schorsing en hoopt dat hij nog een wedstrijd in play-off 2 van Verbist krijgt. Als ik Boucaut was, zou ik me in een paginagroot interview verweren tegen de aantijgingen en straffen en zeggen dat Verbist de officie¿le regels kent, maar dat de arme man geen voeling meer heeft met de praktijk. De overtredingen in het strafschopgebied bij corners zijn al jaren en jaren legio - niemand fluit en de scheidsrechtersbaas zwijgt. De rij fouten met betrekking tot spelbederf in een wedstrijd is eindeloos - Verbist heeft nog nooit iets van zich laten horen. Vormer verklaart na Club-Essevee dat de doodschop van Dalsgaard wel lekker was, omdat het bij voetbal hoort - Verbist: "Ik vond het opvallend dat Vormer nog zo mild was voor die tackle."

Opvallend? In welke alternatieve wereld leef jij, Johan? Zo praten voetballers altijd en overal. Ze dekken elkaar bij Review- en tuchtcommissies, de journalistiek eist sowieso 'mannelijk voetbal' opdat we meekunnen met de Premier League waar alles mag: het topvoetbal is e¿e¿n lange overtreding van de regels geworden, maar jij, de scheidsrechtersbaas, reageert op een incident met één arbiter die keurig mee de verkeerde richting oploopt. De algehele malaise die jou zou moeten interesseren, lap je aan je laars. Niet ik, Boucaut, moet met mijn roodbeschaamde hoofd op het marktplein worden tentoongesteld, maar jij, Verbist, samen met de tuchtcolleges en Reviewcommissies.

Herinner je je Bjorn Ruytinx nog, een paar jaar geleden? Deze OHL-speler pleegde een horrortackle op Mehdi Carcela van Standard Luik, die alles in zijn enkel scheurde. Ruytinx kreeg vier wedstrijden. Niet voor de misdaad, maar voor de lach die hij erbij had geleverd, zei jouw tuchtcommissie.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: