Boston bomber spreekt voor het eerst: "Ik wil me verontschuldigen"

Tijdens de hoorzitting waarin de 'Boston bomber' Dzhokhar Tsarnaev officieel ter dood veroordeeld werd, heeft de dader zich verontschuldigd. "Ik wil me verontschuldigen bij de slachtoffers en overlevenden", zei hij.

Het was de eerste keer dat Tsarnaev sprak tijdens het hele proces. "Ik heb spijt van de levens die ik heb genomen, van het lijden dat ik heb veroorzaakt, van de onherstelbare schade die ik heb aangericht", zei hij. "Als er enige twijfel zou zijn, ik ben schuldig voor deze aanval, samen met mijn broer." De hoorzitting was een formaliteit; een federale jury had de man in mei al tot de maximale straf veroordeeld voor de aanslag op de marathon van Boston op 15 april 2013.

De nu 21-jarige Tsjetsjeense Tsarnaev pleegde de aanslag met explosieven in snelkookpannen en beroofde drie mensen van het leven. Circa 250 mensen raakten gewond. Tsarnaev pleegde de terreuraanval met zijn 26-jarige broer Tamerlan Tsarnaev. Die kwam om bij een vuurgevecht met de politie.

Federale doodstraf
Boston is de hoofdstad van de staat Massachusetts, die sinds 1984 geen doodstraf meer kent. Vanwege de ernst van het misdrijf is de zaak echter in federale handen terechtgekomen en werd de doodstraf mogelijk.

Tsarnaev zal, als alle beroepsmogelijkheden en gratieverzoeken zonder resultaat blijken, met injecties geëxecuteerd wprden. Amerikaanse media meldden dat volgens peilingen een grote meerderheid van de ondervraagden in Massachusetts tegen de doodstraf is en Tsarnaev levenslang wil opsluiten.