Boris Johnson: "Europese Unie kan naar haar geld fluiten"

Boris Johnson vindt het bedrag van de EU van het Verenigd Koninkrijk vraagt te hoog.
afp Boris Johnson vindt het bedrag van de EU van het Verenigd Koninkrijk vraagt te hoog.
De geldbedragen die de Europese Unie van Groot-Brittannië vraagt in het kader van de brexit-deal "lijken buitensporig". Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson vandaag in het Lagerhuis, eraan toevoegend dat de EU naar het geld "kan fluiten".

De EU heeft een rekening van tientallen miljarden euro's aan het Verenigd Koninkrijk klaar liggen, mede ter dekking van een deel van de toekomstige EU-begrotingsafspraken die nog zijn gemaakt tijdens het lidmaatschap. Zolang die rekening niet is vereffend, kunnen er voor de EU geen nieuwe gesprekken over een toekomstig handelsverdrag opgestart worden.

Op de vraag van een parlementariër of de EU moet worden gezegd dat ze "kunnen fluiten naar hun centen", zei Johnson: "Ik denk dat de bedragen die ik heb gezien onbeschaamd zijn en dat 'fluiten naar hun centen' in dit geval een volledig gepaste uitdrukking is."

Johnson zei ook dat de regering geen plannen heeft gemaakt voor het geval een overeenkomst met de EU mislukt. "Er is geen plan voor een 'no deal'-scenario, want we gaan een geweldige deal krijgen."