Boosaardige IJslandse vulkaan Katla wordt steeds actiever

Het rommelt in de IJslandse vulkaan Katla, de grootste en meest actieve vulkaan van het eiland. Als 1.450 meter hoge vulkaan zou uitbarsten, zou dat veel ergere gevolgen hebben dan de aswolk van de Eyjafjallajökull, die in april 2010 uitbarstte. Hij ligt immers bedolven onder de gletsjer Mýrdalsjökull, die een oppervlakte heeft van ongeveer zeshonderd vierkante kilometer.

Wetenschappers hebben de laatste tijd steeds sterker wordende bevingen gemeten rond Katla, genoemd is naar een boosaardige werkneemster. De laatste keer dat de vulkaan uitbarstte was in 1918. Toen duurde het een maand vooraleer hij opnieuw kalmeerde. De lucht werd donker, de dieren stierven, de gewassen gingen kapoten een deel van het ijs op de vulkaan smolt, waardoor er grote ovestromingen ontstonden.

De Katla barst normaal twee keer per eeuw uit, dus ze is al zwaar overtijd nu. Bovendien gebeurt dat meestal in de herfst. "Ze vertoont zeker en vast tekenen van verhoogde activiteit", vertelt een expert. "De overheid werkt nauw samen met de wetenschappers, maar wellicht zullen we pas een uur op voorhand zeker weten wanneer de uitbarsting zal komen." (hlnsydney/adb)