Bom verwondt Amerikaanse toeriste in Myanmarees hotel

AP
In Myanmar is een Amerikaanse toeriste verwond door een bomexplosie in een hotel. Het ging om een klein, amateuristisch gemaakt explosief dat in haar kamer lag, meldt de politie.

Drie verdachten zijn gisteravond opgepakt in verband met de ontploffing in het Traders Hotel in hartje Yangon. Het slachtoffer is een 43-jarige vrouw, die er verbleef op de negende verdieping. Haar man en twee kinderen van vijf en zeven bleven ongedeerd.

De bom zat blijkbaar verstopt in de badkamer. De klap blies onder meer een stuk van een houten kast deels uit de hengsels en op de grond. Getuigen zagen bij de gewonde vrouw bloed op haar arm en onder haar middel toen ze door de lobby naar het ziekenhuis werd gebracht.

Imago
Recent vonden in Myanmar wel meer ontploffingen plaats die volgens de overheid als doel hebben schade toe te brengen aan het nieuwe democratische imago van het land, dat decennialang kreunde onder een repressief militair bewind. Regeringswoordvoerder Ye Htut zegt aan Radio Free Asia dat de recente aanslagen mogelijk het imago van het land willen bezoedelen terwijl het zich voorbereidt om in 2014 het regionale economische consortium ASEAN voor te zitten en om later dit jaar de Zuidoost-Aziatische Spelen te huisvesten. "Iemand of een of andere organisatie" wil "de internationale gemeenschap misleiden over de toestand van stabiliteit en vrede in Myanmar", zegt Htut. 

De voorbije nacht vonden nog twee ontploffingen plaats in de regio Mandalay. Daar is weinig over bekend, hoewel in de media sprake is van minstens twee doden en verscheidene gewonden. "Het zijn opzettelijke daden om paniek te creëren, maar de mensen moeten opletten niet in die val te trappen," zegt Aung San Suu Kyi, de Nobelprijslaureate die nu in het parlement de oppositie leidt. Volgens critici is Myanmar nog verre van vrij, en wordt dissidentie nog vaak de kop ingedrukt.

REUTERS
AFP
AP