Bom Brussel-Centraal even krachtig als 15 granaten: "We zijn aan veel erger ontsnapt"

rv
Dit is de half ontplofte bom van de terrorist van het treinstation in Brussel-Centraal. Daarmee wilde Oussama Zariouh (35) uit Molenbeek zo veel mogelijk slachtoffers maken. "Zijn zelfgemaakte wapen was wellicht even krachtig als vijftien handgranaten", zeggen experts.

Bij een huiszoeking bij Oussama Zariouh vonden speurders eerder al Arabische geschriften waarin duidelijk bleek dat hij sympathie had voor IS. Intussen vonden speurders tussen de spullen in zijn flat in een betere buurt van Molenbeek ook zwart op wit het bewijs dat hij trouw had gezworen aan de extremistische terreurorganisatie. Zariouh wilde "afvalligen doden". Dat blijkt ook uit de kracht van de zelfgeknutselde bom die hij die dag naar Brussel-Centraal bracht. In het politie-onderzoek zitten foto's van die half ontplofte spijkerbom.


De blussporen op de stationsvloer zijn op één van die beelden duidelijk te zien. Centraal: een berg lange spijkers naast een kookpot. Een deel van die spijkers zijn zwartgeblakerd door de vlammen. Ze lijken bijna op elkaar gestapeld. Terwijl ze maar één doel hadden: die dinsdagavond kriskras in het rond laten vliegen en zo veel mogelijk reizigers verwonden en doden. De politiefoto van de bom dateert van vlak na de mislukte aanslag op 20 juni, toen de toen nog onbekende Oussama Zariouh even verderop languit op de vloer lag nadat een militair hem had neergeschoten.

Twaalf pendelaars

Volgens experts hebben de reizigers van Brussel-Centraal geluk gehad dat er - behalve de dader - geen andere slachtoffers vielen. "Op de foto maken de spijkers en gasflesjes misschien weinig indruk. Maar schijn bedriegt: zo'n in elkaar geflanste bom is bijzonder krachtig", zeggen experts. Op beelden van camera's in het station is te zien hoe Zariouh, vlak voor hij zijn koffer in brand laat schieten, snel tussen een groepje van twaalf pendelaars gaat staan. "Op een bepaald ogenblik trekt Zariouh zijn koffer dicht tegen zijn borst aan. Wellicht heeft hij toen een ontsteker gebruikt, want meteen daarna vliegt zijn bagage in brand."

Zariouh laat zijn brandende koffer vervolgens op de grond achter. Er volgt een explosie. Zariouh loopt weg, een stationschef achterna. Er volgt een tweede explosie - al veel luider dan de eerste. "Als zijn bom écht helemaal was ontploft, had zéker de helft van de mensen in zijn onmiddellijke omgeving het niet overleefd. Het tuig was ook krachtig genoeg om mensen die verderop stonden te verwonden of zelfs te verminken voor de rest van hun leven. Voor wie eraan twijfelt: we zijn die avond aan veel erger ontsnapt."