Boerka's en lederhosen in Oostenrijks Zell am See

Een familie laat zich per kabelbaan naar de top van de Kitsteinhorn brengen.
HH Een familie laat zich per kabelbaan naar de top van de Kitsteinhorn brengen.
's Winters begeven tienduizenden wintersporttoeristen uit de lage landen zich in Kaprun en Zell am See op de pistes en lallen tijdens de après-ski in de cafés Das Fliegerlied. In de zomermaanden zijn de populaire wintersportplaatsen het domein van schatrijke Arabische toeristen. Zwarte boerka's bepalen het straatbeeld, schrijven onze Nederlandse collega's van het Algemeen Dagblad.

Arabische  koppeltjes staan op de Esplanada langs het meer in Zell am See in de rij om een waterfiets te huren. Het meer is koel en blauw. "We kijken heel de dag onze ogen uit. Het is hier zo prachtig groen. Alles wat groen is, vinden we mooi. Het is precies zoals het in de Koran staat. Het paradijs is een meer, omgeven door besneeuwde bergen," zegt Mohammed Alsharif (26) uit Saoedi-Arabië.

Het had ieder ander 'paradijselijk' bergdorpje met een meer kunnen zijn, maar om onverklaarbare reden is vooral Zell am See in trek.

Alsharif is hier 5 dagen met zijn vrouw Roof (21). Ze draagt een zwarte boerka en filmt met haar gouden iPhone 6 het meer. Ze zegt niets. Alsharif werkt in de olie-industrie. Hij en Roof zijn 5 dagen in Zell am See en - zo bekent hij - eigenlijk niet omdat het meer op het paradijs uit de Koran lijkt. "We zijn hier voornamelijk voor het weer. Hier is het koel. Bij ons thuis in Saoedi-Arabië is het nu 50 graden Celsius."

Eeuwige sneeuw
Zell am See (10.000 inwoners) en het naastgelegen Kaprun (3.000 inwoners) trekken van mei tot oktober meer dan 70.000 toeristen uit het Midden-Oosten. Vooral schatrijke Saoedi's en mensen uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ze varen over het meer en vergapen zich aan de eeuwige sneeuw op de Kitsteinhorn.

Flaneren langs de boulevard in Zell am See. Populair bij gefortuneerde Arabieren.
AD Flaneren langs de boulevard in Zell am See. Populair bij gefortuneerde Arabieren.
Gevarieerd zomers straatbeeld in Zell am See: Boerka en traditionele Oostenrijkse klederdracht samen op één foto.
HH Gevarieerd zomers straatbeeld in Zell am See: Boerka en traditionele Oostenrijkse klederdracht samen op één foto.

De Arabieren vormen inmiddels een kwart van alle toeristen die 's zomers de regio bezoeken. Alleen het aantal Duitsers is nog groter. Volgens het Toerismebureau Zell am See - Kaprun komen er dit jaar nóg meer Arabieren. De animo voor een vakantie op de Alpenweide is inmiddels zo groot, dat de werving in de Arabische landen is gestopt.
"Het is niet meer nodig," zegt Katharina Sickora van het Toerismebureau.

Op het dorpsfeest in Kaprun lopen de Oostenrijkse mannen in lederhosen, de blonde vrouwen dragen hun dirndls met wulpse decolletés. De Arabische vrouwen lopen gesluierd of in een zwarte boerka. Alleen twee opgemaakte ogen zijn te zien. Het contrast werkt op de lachspieren.

Maar op Nederlandse recensiesite Zoover wordt in nietsverbloemende taal geklaagd over de duizenden Arabieren: "Geen lederhosen en dirndls op de terrassen, maar boerka's. Daardoor weinig Oostenrijks meer aan aan dit mooie gebied". Een andere Nederlandse toerist geeft de sfeer in het dorp een magere 2: "Geen Oostenrijkse sfeer, maar een Arabische supermarkt, teksten op de gevels en de menukaart in het Arabisch!! Geblindeerde dure auto's blokkeren de weg en bij het grand hotel ben je de enige in je shirt en word je voor vuil aangekeken (mits je de ogen ziet)".

Sickora zegt niets te weten van kritiek. "We zijn blij met alle zestig nationaliteiten die Zell am See en Kaprun bezoeken."

Arabische toeristen zijn blij om de kou te ervaren terwijl het in hun land rond deze tijd wel 50 graden Celsius kan worden.
HH Arabische toeristen zijn blij om de kou te ervaren terwijl het in hun land rond deze tijd wel 50 graden Celsius kan worden.

Gedragscode
Toch gaf de regionale VVV vorig jaar een foldertje uit met gedragscodes in Oostenrijk. Afdingen in winkels is niet gewoon, werd de Arabieren voorgehouden. Afval hoort gescheiden in de daarvoor bestemde afvalbakken. Koken op de hotelkamers is niet echt gebruikelijk.

En zwart, de favoriete kleur van de gelovige Arabische vrouwen, is in Oostenrijk de kleur van de rouw en zeker niet in de mode, meldt de folder. "In onze cultuur zijn we gewend aan een glimlach als we met iemand kennismaken. We zouden het heel fijn vinden als u meedoet aan onze unieke, vrolijke Oostenrijkse mentaliteit door uw vrolijk gekleurde jurken en hoofddoeken te dragen en zo uw glimlach te laten zien."

Maar of de zwarte boerka's nu wel of niet storend zijn, de Arabische toeristen geven een vermogen uit: 245 euro per dag. Van mei tot oktober spenderen ze naar schatting 70 miljoen euro in de dorpjes. De hotels en juweliers doen goede zaken. "En de lingeriewinkels ook," vertellen twee Nederlandse zussen. "Bij een luxe lingeriewinkel duwde een Arabier zijn vrouw in boerka naar binnen met de woorden 'sexy, sexy'. Ze moesten haar iets spannends aanmeten." Ze gieren het uit.

Niet iedere ondernemer is blij met de nieuwe toeristen. De familie Nindl van het 'traditioneel Oostenrijkse restaurant' Guggenbichl is overduidelijk bij de entree. 'Onze dresscode: Geen boerka's, geen nikabs, geen hoofddoekjes.' ,,Verder is echt iedereen welkom,'' laat Nindl weten.

Restauranteigenaar Anton Dusaj begrijpt die weerstand niet. "Bij mij staat 's zomers het varkensvlees niet op de kaart. Ik bied meer gerechten met vis en kip, want Arabieren zijn heel goede handel. Ook al geven ze geen fooi en is er weleens discussie, omdat ze denken dat het drinken gratis is."

Zijn restaurant Adria in Zell am See ligt op een steenworp afstand van het meer. De flanerende Arabieren worden getrokken door zijn uithangborden met Arabische teksten. Om de nieuwe klanten beter te bedienen, heeft hij 's zomers zelfs een paar Arabisch sprekende obers lopen. "Over een paar maanden sneeuwt het en komen jullie weer. Nederlanders drinken altijd heel veel bier!" Hij lacht er breed bij. Alsof hij wil zeggen: de Hollanders zijn misschien geen betere, maar wel veel gezelligere handel dan de Arabische gezinnen.

AD
AD