Boeren vragen productiebeperking tegen kelderende melkprijs

thinkstock
De melkprijs in ons land is vandaag nog verder gezakt van 21 cent per liter naar 20,25 cent. Landbouworganisatie Boerenbond trekt aan de alarmbel en pleit voor een tijdelijke productiebeperking op Europees niveau.

De melkprijs staat op het laagste niveau sinds 2009. "Maar eigenlijk is de situatie voor de melkveehouders nu veel ernstiger dan toen. Hun kosten zijn sinds 2009 immers met 30 procent gestegen", zegt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe van Boerenbond.

Een melkveehouder moet gemiddeld 32 cent per liter krijgen om enkel uit de kosten te raken, dus zonder een cent te verdienen. Zelfs goed draaiende bedrijven krijgen het nu moeilijk. "Maar 14 procent van de melkveehouders kan zijn facturen nog betalen", zegt Boerenbond.

De landbouworganisatie kijkt daarom uit naar de Europese Landbouwraad eind juni en hoopt dat de landbouwministers van de Europese Unie dan tijdelijke productiebeperkingen zullen invoeren. "We voelen dat er iets beweegt, maar het neemt wat tijd voor de invoering er effectief komt", zegt Vangeenberghe.

De tijdelijke productiebeperking zou betekenen dat melkveehouders een vergoeding krijgen per liter die ze niet meer produceren. Het systeem zou wel op vrijwillige basis én in de hele EU tegelijkertijd moeten worden ingevoerd, vindt Boerenbond.