Boeren gijzelen Belgische toeristen in Guatemala

De boeren gijzelden vorige maand 29 politieagenten.
UNKNOWN De boeren gijzelden vorige maand 29 politieagenten.

In het oosten van het Centraal-Amerikaanse land Guatemala gijzelen plaatselijke boeren vier tot zes Belgische toeristen. De gijzelnemers eisen de vrijlating van hun leider, die in de cel zit.

Belgen
De identiteit van de gegijzelde landgenoten is nog niet bekend, en ook over het aantal heerst verwarring. Buitenlandse Zaken zegt dat het gaat om "vier tot zes" landgenoten, terwijl persbureau AP en plaatselijke media spreken van vier Belgen, twee vrouwen en twee mannen. Ze werden gevangengenomen in Rio Dulce, een toeristisch gebied ongeveer 250 km ten noordoosten van de hoofdstad Guatemala City. Het is nog niet duidelijk waar ze exact worden vastgehouden.

Daders
De daders maken deel uit van een boerenbeweging, die vorige maand al 29 politieagenten gijzelde in Livingston, zegt Jose Roberto Goubaud, woordvoerder van het bureau voor toerisme. Toen waren zo'n 1.500 landbouwers betrokken bij de gijzelname. De agenten werden toen na 32 uur ongedeerd vrijgelaten in ruil voor gesprekken over de legalisatie van het land van de boeren, en het laten vallen van de aanklachten tegen hun gevangen genomen leider, Ramiro Choc.

Grond
Choc, die op 14 februari werd opgepakt, wordt beschuldigd van overvallen en de toeëigening van grond die niet van hem is. De overheid beschuldigt hem er ook van mensen aan te zetten land in te nemen, waaronder beschermde natuurgebieden. De boeren daarentegen zeggen dat ze de grond al een decennium gebruiken. Na de vorige gijzeling zei de regering de landbouwers te willen helpen.

Gevaar
De gijzelnemers hebben gezegd dat ze de Belgen niets zullen doen en dat ze behandeld worden met respect. Bovendien hebben de plaatselijke autoriteiten de politie opdracht gegeven geen acties te ondernemen die de toeristen in gevaar zouden kunnen brengen. (sam)

De gijzelnemers eisen de vrijlating van hun leider Ramiro Choc.
UNKNOWN De gijzelnemers eisen de vrijlating van hun leider Ramiro Choc.