Boek van zus Holleeder over haar "meedogenloze" broer in één dag uitverkocht: "Mijn liquidatie is snel geregeld"

ANP
Het boek Judas van Astrid Holleeder is zo goed als uitverkocht. De familiekroniek verscheen in een oplage van 80.000 exemplaren. "Dit is echt ongekend", reageerde een woordvoerster van uitgeverij Lebowski op het succes van de uitgave.

Astrid Holleeder is de zus van de Nederlandse crimineel Willem Holleeder. In haar boek schrijft Astrid over de periode die volgde op Holleeders vrijlating in 2012, maar ook over het verleden. Volgens zijn zus heeft Willem Holleeder zijn eigen familie dertig jaar lang geterroriseerd, afgeperst en bedreigd. Op dit moment zit hij in de cel. Justitie vervolgt hem voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

De uitgever is met man en macht bezig een tweede druk voor te bereiden. Wanneer die in de winkel ligt, is nog niet bekend. "Ik kan niet zeggen dat we dit succes verwacht hadden, maar we hadden het wel gehoopt", aldus de woordvoerster.

Judas werd in het diepste geheim is voorbereid. Zo werd het in het buitenland gedrukt en bij boekhandelaren aangeboden zonder te zeggen waar het werk over ging.

Liquideren

"Het is genoeg. Ik ga hem vermoorden'', dacht Astrid Holleeder na langdurige 'terreur' van haar broer Willem. In haar boek beschrijft de zus van de crimineel dat ze serieus heeft overwogen hem dood te schieten.

Eerder dit jaar werd bekend dat justitie Willem Holleeder ervan verdenkt dat hij zijn zussen, die belastende verklaringen over hem hebben afgelegd over moorden in het criminele milieu, wilde laten liquideren. "Liquideren of geliquideerd worden was een belangrijk onderdeel van ons leven'', schrijft zijn zus nu.

"Ik zou niet proberen ermee weg te komen, ik ben niet zoals hij. Ik zou mijn verantwoordelijkheid nemen en mijzelf aangeven'', nam Astrid zich voor. Ze liet het moordplan varen, maar niet van harte. "Nu, achteraf, denk ik: had ik het maar wel gedaan, dan was ik eerder vrij geweest, dan had ik misschien negen jaar gekregen en stond ik met goed gedrag binnen zes jaar buiten, jong genoeg om weer een leven op te bouwen. Nu heb ik levenslang: of hij veroordeeld wordt of niet. Ik heb spijt.''

Lees hieronder verder

ANP
Willem Holleeder verlaat de rechtbank van Haarlem in 2014. Inmiddels is hij alweer opgesloten.
ANP Willem Holleeder verlaat de rechtbank van Haarlem in 2014. Inmiddels is hij alweer opgesloten.

Toekomst

In de Volkskrant beschrijft ze haar broer als een meedogenloze crimineel "die een schakeltje mist''. Daarin verschilt hij volgens haar van zijn voormalige vriend Cor van Hout, de man die samen met Holleeder 'meneer Heineken' ontvoerde en in 2003 om het leven kwam: "Cor was een gezellige jongen. Hij had joie de vivre. Niemand bij ons thuis kende dat", zegt ze. "Voor de mensen om hem heen was Cor zacht. De meeste criminelen doen wat ze doen vóór hun familie. Zodat zij goed kunnen leven. Wim niet. Die vernietigde juist zijn eigen omgeving.''

Door rechten te gaan studeren probeerde Astrid Holleeder zich los te maken van "een bezoedelde familiegeschiedenis, waaraan ik feitelijk part noch deel had. Ik was 17 toen Heineken werd ontvoerd en wist net als de rest van ons gezin van niets", aldus de voormalige vertrouwelinge van Willem Holleeder in De Telegraaf.

Ze vertelt ook over de tegenwerking van Justitie waarmee ze te maken kreeg. "Op de dag voor mijn beëdiging als advocaat kreeg ik bericht dat de ceremonie waarop ik me zo had verheugd, niet door kon gaan. Het Openbaar Ministerie, in de persoon van toenmalig officier van justitie Fred Teeven, wilde niet dat ik advocaat werd. Ik zou een schande en een gevaar voor het vak zijn."

Over de toekomst maakt ze zich geen illusies. Ze weet hoe haar broer handelt. Terwijl Justitie het uitblijven van bezoek aan haar broer in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught als iets positiefs beschouwt, ziet Astrid Holleeder dit heel anders. "Het betekent dat hij met iets bezig is, maar als er iets gebeurt kan zeggen: 'Ikke? Ik heb niet eens bezóék gehad!' En inderdaad kwam uit dat hij al in de EBI onze liquidatie aan het regelen was'', vertelt ze de Volkskrant. "Voor Wim geldt: wat je ziet, is niet wat er is. En geloof me; zodra hij wordt overgeplaatst naar een normaal regime, heeft hij onze liquidatie alsnog binnen twee weken geregeld."