Bo valt even uit zijn rol op generale repetitie: "Mijn lief is weer de moeilijkste van heel de hoop"

screenshot vtm
'Mijn Pop-uprestaurant' was vanavond vooral spannend voor de zes deelnemers zélf. Begrijpelijk, want zij draaiden voor het eerst een volledige service voor vrienden en familie tijdens de generale repetitie. De twee duo's die de jury met een ster had bedacht, kregen als voordeel dat ze telkens twee spionnen mochten laten infiltreren bij hun concurrenten. Onder hen ook een bv-koppel. Er werden in geen enkele pop-up potten gebroken, noch letterlijk, noch figuurlijk.

De zenuwen waren zichtbaar gespannen bij de zes pop-uprestaurants in Antwerpen en Kortrijk. Als beste deelnemers van de eerste stad mochten Karel en Birger (Tjop's) vier spionnen uitzenden, in Kortrijk ging die eer naar Yannick en Leena (Meat en Griet). Karel koos onder meer voor zijn collega-agent en ex-judoka Harry Van Barneveld, die zaterdag overigens 50 wordt. Feestje in Kortrijk?

Van Barneveld moest met zijn echtgenote Inge Clement, eveneens een voormalige judoka, geheime informatie doorsluizen van bij buurvrouw Madam P, de pop-up van Laure en Charlotte. Van Barneveld zag het wel zitten om wat "ambetant" te doen, maar las al snel van het gezicht van zijn politiecollega af dat dat niet meteen de bedoeling was. "Dat ligt niet in onze aard he, Kareltje Knuffel?" grapte hij.

Blijkbaar viel in geen enkel restaurant de aanwezigheid op van de spionnen tussen al die vrienden en familieleden en konden zij dus ongestoord 'hun werk' doen. Dat bestond er eigenlijk vooral in om, net als de andere klanten, te genieten van wat voorgeschoteld werd, én er af en toe een fotootje van te schieten. Van Barneveld verklaarde zich bij voorbaat enkel bereikbaar op het nummer 007 en een collega-spion waande zich al bij de CIA, maar in de praktijk was het spionagewerk allemaal toch wat fletser. Over hun conclusies kunnen we dan ook kort zijn: de spionnen waren allemaal redelijk onder de indruk van de concurrentie van hun opdrachtgevers. Al vond een spion vier uur tafelen in Het Vijfde Element toch iets te veel van het goede en ook de kunstwerkjes van chef Mitchell van Table'O hadden het geduld van de spionnen danig op de proef gesteld.

medialaan

Maar om even echt recht te veren was het voor de tv-kijker wachten op het moment dat Nona, de vriendin van chef Bo, in Het Vijfde Element wat extra brood vroeg aan gastvrouw Emily. Die ving bot in de keuken omdat het brood in de oven nog niet klaar was. Toen Bo vernam dat het zijn eigen vriendin was die ernaar had gevraagd, verloor hij even zijn zelfbeheersing: "Die moet niet zagen". En daarna in de keuken brieste hij verder: "Allez, mijn lief is weer de moeilijkste van heel de hoop, niet te geloven". Foei Bo, en dat op Valentijn! Zijn zakenpartner Emily wees hem meteen terecht: "Dat doe je niet, Bo, dat is onrespectvol. Dat is een klant gelijk een ander".

De service liep anders over het algemeen overal goed. Het gebrek aan ervaring speelde Karel wel wat parten: hij kwam te laat met een kommetje voor de mosselschelpen en zag bijvoorbeeld niet dat zijn collega het dessert niet kon opdienen omdat de tafels nog niet afgeruimd waren.

Bij Filly's was de onzekere en onervaren Fanny dolblij met de komst van hulpkok Tarik. Hij vond Fanny's enthousiasme duidelijk aanstekelijk en voorspelde haar een mooie toekomst in de keuken: "Ze zal een goed chefke zijn". Dat kon Tarik gelukkig ook ná de dienst herhalen: "Ik heb er al slechtere gehad die kok waren". Het maakte ook haar papa supertrots: een ontroerend moment. Fanny's zaalpartner Veronique ontdekte dan weer op het gastenbord de hashtag #thespy, wat een belletje deed rinkelen. Ook Charlotte voelde enige nattigheid aan de tafel van de ex-judoka's in Madam P. Maar tot een ontmaskering van een culinaire James Bond kwam het niet.

We hebben vanavond nog geleerd dat er naast een wijn-, water- en biersommelier ook een theesommelier bestaat. We kennen er nu dus zelf eentje en zij werkt voor Emily en Bo, die hun natuurconcept zo verder doordrijven. We hadden er misschien zelfs veel méér over kunnen leren via de spionnen, hadden zij voor zo'n aangepaste theearrangement gekozen. Helaas, de lokroep van de wijn klonk te fel.

Dit was de generale repetitie, geslaagd maar voelbaar zonder Sepideh, Sergio en Gert in de buurt. Het is nu uitkijken naar de echte première én of die de onvolprezen jury zal kunnen verlekkeren.

Medialaan