Bliksem slaat in in park en op voetbalveld: 11 gewonden in Frankrijk, 16 in Duitsland

In een park in Parijs zijn elf mensen, onder wie zeker acht kinderen, getroffen door de bliksem. Ook in Duitsland maakte een blikseminslag slachtoffers op een voetbalveld, nota bene bij een heldere hemel.

Het incident in Frankrijk deed zich voor in het Parc Monceau, in het noordwesten van Parijs, dat in het weekend zeer in trek is bij gezinnen. De kinderen zouden een verjaardag aan het vieren geweest zijn, toen een onweer losbarstte. Ze gingen schuilen onder een boom. De kinderen zouden tussen de 7 en 14 jaar oud zijn.

Volgens de prefectuur van de politie zijn vier kinderen en twee volwassenen er erg aan toe, en is de toestand van drie kinderen en een volwassene kritiek. De gewonden liepen brandwonden op.

Eerder zei plaatsvervangend burgemeester Vincent Baladi van het 8ste arrondissement van de Franse hoofdstad dat tien kinderen en een volwassen begeleider gewond waren geraakt.

Een hevig onweer teisterde na de middag Parijs. De meteorologische diensten hadden in verschillende Franse regio's gewaarschuwd voor onweer, maar de Franse hoofdstad stond niet op dat lijstje.

AFP
AFP
AP

Duitsland
Ook in Duitsland sloeg de bliksem in tijdens een voetbalwedstrijd voor jongeren in Hoppstädten, in de deelstaat Rijnland-Palts. Zestien mensen werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Drie volwassenen zijn zwaargewond. Het gaat om iemand van 48, een 47-jarige begeleider en de scheidsrechter. De 45-jarige man werd rechtstreeks getroffen en kreeg een hartstilstand. Hij werd gereanimeerd en met een reddingshelikopter naar het ziekenhuis gevlogen. De man had de wedstrijd net afgefloten.

Volgens getuigen sloeg de bliksem compleet onverwacht in, en was er geen sprake van regen of een donkere hemel. Een meteoroloog zegt dat op het moment van het ongeval, op het einde van de wedstrijd, drie onweercellen in de regio onderweg waren.

Alle 29 aanwezige kinderen tussen 9 en 11 werden uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.

EPA

Deze kaart biedt een overzicht van het onweer in Europa.

Aktuelle Blitze & Gewitter, Blitzortung Europa