Bizarre taferelen in Noord-Korea: ambtenaar gedood 'omdat hij niet recht zat'

AP
In armoede leven in Noord-Korea is een zwaar bestaan, maar voor de overheid werken is duidelijk niet veel beter. Dictator Kim Jong Un laat er het ene regeringslid na het andere afmaken om de meest bizarre redenen. De laatste werd naar verluidt het hoekje om geholpen omdat hij 'niet recht genoeg zat' tijdens zittingen van het parlement.

Volgens bronnen binnen de Noord-Koreaanse regering heeft de dictator de minister van Onderwijs, de 63-jarige Kim Yong-Jin, laten afmaken. De man zou in onmin gevallen zijn wegens zijn 'slechte zithouding' tijdens een vergadering in het parlement. Hij werd nog gespot op 29 juni, toen de dictator zichzelf uitriep als hoofd van het nieuwe nationale defensiedepartement.

Daarna verdween de minister van het toneel. Hij zou eerst naar een afgelegen boerderij gebracht zijn om 'heropgevoed' te worden, maar daarna toch geëxecuteerd zijn. De officiële reden? Hij was een 'anti-revolutionaire onruststoker'.

Dood door luchtafweergeschut
Yong-Jin is niet de enige die de laatste tijd pardoes van het toneel verdween. ook Choe Hwi, vicedirecteur van het propagandadepartement, werd naar een strafkamp gestuurd. En eerder werd bericht dat twee kopstukken van de regering gedood werden met luchtafweerraketten: de ene omdat hij in slaap was gevallen tijdens een meeting, en de andere omdat hij gedurfd had om een voorstel te doen. De regering ontkent die geruchten intussen echter met klem.