Bioscoopschutter ontsnapt aan de doodstraf

James Holmes, de man die in 2012 in een bioscoop in het Amerikaanse Aurora (Colorado) twaalf mensen doodschoot, is gisteren veroordeeld tot een levenslange celstraf zonder kans op vervroegde vrijlating.

De rechter in de stad Centennial, vlakbij Denver, maakte de beslissing van de jury gisterenavond (lokale tijd) bekend.

De 27-jarige Holmes riskeerde de doodstraf, maar de twaalf juryleden waren het na een beraadslaging van meerdere uren niet eens geworden over de gepaste strafmaat voor de schutter. In de Amerikaanse deelstaat Colorado is een unaniem besluit van de juryleden vereist om de doodstraf uit te kunnen spreken.

Holmes was op 20 juli 2012 in Aurora tijdens de middernachtvertoning van de Batman-film 'The Dark Knight Rises' met een gasmasker en een kogelvrij vest de filmzaal binnengestormd. Hij opende het vuur. Twaalf mensen overleefden de schietpartij niet, zeventig anderen raakten gewond. Volgens aanklagers was de schutter van plan alle 400 bioscoopbezoekers te doden. Het is een van de bloedigste schietpartijen in de recente geschiedenis van de VS.

Psychische problemen
Ongeveer drie weken geleden had de jury Holmes al schuldig bevonden aan alle 165 aanklachten tegen hem. Hij werd veroordeeld voor moord, poging tot moord en het bezit van wapens en explosieven. De advocaten van Holmes hadden toegegeven dat hun cliënt verantwoordelijk was voor de feiten, maar ze hadden betoogd dat Holmes psychische gezondheidsproblemen had. Hij zou lijden aan schizofrenie. Ook had de student geen strafblad.

De rechtszaak tegen Holmes begon in april. Sindsdien zijn honderden getuigen gehoord, onder wie overlevenden van het bloedbad. Zij vertelden hoe ze probeerden te vluchten voor de kogelregen van de schutter.