Biologe Jane Goodall: "Trump gedraagt zich als een chimpansee"

AP
De scheldtirades van Donald Trump doen de bekende antropologe en biologe Jane Goodall aan de primaten denken die ze tientallen jaren in het wild bestudeerde. Volgens de experte maakt de Republikeinse presidentskandidaat gebruik van dezelfde strategieën als apen om zijn concurrentie uit te schakelen.

"Op verschillende vlakken zijn er veel gelijkenissen tussen het gedrag van mannelijke chimpansees en hun rituelen om macht uit te stralen", vertelde Goodall aan het magazine The Atlantic. "Om indruk te maken op rivalen halen de mannetjes gekke stunts uit om te stijgen op de hiërarchische ladder binnen de groep. Ze stampen, slaan op de grond, zeulen met takken en smijten met stenen. Hoe drukker en creatiever ze lijken, hoe sneller het mannetje zal stijgen in de hiërarchie van de groep en hoe langer hij die positie zal aanhouden."

Tot nu zagen we Trump nog niet met takken rondlopen of stenen smijten. In plaats van intimiderend gedrag maakt Donald Trump zich schuldig aan verbale intimidatie. Zo schepte hij al op over zijn geslachtsorgaan, viel hij regelmatig de concurrentie persoonlijk aan en was hij niet vies van racistische of seksistische uitspraken.

Chimpansee-experte Jane Goodall reist altijd met een knuffel van een aap.
AP Chimpansee-experte Jane Goodall reist altijd met een knuffel van een aap.
EPA
AP

Debat op 26 september

Op 26 september vindt er een belangrijk debat plaats tussen Trump en zijn democratische tegenstander Hillary Clinton. Goodall weet nu al dat hij dan veel gelijkenissen met 'Mike' zal vertonen. Dit is een chimpansee die de antropologe lang heeft bestudeerd. Hij stampte tegen blikken met petroleum om zo een racket te creëren om zijn rivalen af te schrikken.

Trump heeft al gezegd dat hij zal zegevieren in dat bewuste debat. "Ik weet hoe ik Hillary aan moet pakken."  Tony Schwartz, de co-auteur van het boek over Trump 'The Art of the Deal', is er zeker van dat de presidentskandidaat ook dan weer zijn intussen gekende strategieën zal gebruiken. "Hij heeft ernstige aandachtsproblemen en kan moeilijk complexe informatie op te nemen. Hij zal zich niet goed kunnen voorbereiden voor deze debatten. Uithalen naar de concurrentie zal dus zijn enige troef zijn. Dat betekent dat hij Hillary zal beledigen, net als een jonge tiener dat zou doen. De Republikein zal zichzelf verschillende keren herhalen, zijn zinnen niet afmaken en inhoudelijk zal zijn boodschap niet veel voorstellen."

Trumps tegenstander Hillary Clinton.
REUTERS Trumps tegenstander Hillary Clinton.