Zwavelzuurgooier nu ook schuldig bevonden aan moord op kleine Sandra in 1988

Richard Remes is schuldig bevonden aan de moord op de kleine Sandra G. in 1988.
Photo News Richard Remes is schuldig bevonden aan de moord op de kleine Sandra G. in 1988.
De jury van het hof van assisen van Waals-Brabant heeft gisteren, na meer dan twaalf uur beraadslagen, Richard Remes schuldig bevonden aan de moord op de kleine Sandra G. in 1988.

De beschuldigde heeft de feiten 29 jaar ontkend, en de verdediging heeft steeds volgehouden dat het meisje van 16 maanden uit het raam was gevallen. De jury stelde in zijn motivatie echter dat Remes het kindje eerst een harde slag op haar borstkas had gegeven, wat leidde tot haar dood, en dat hij daarna in scene had gezet dat Sandra uit het raam was gevallen.

Verstikt
Het lichaam van Sandra werd op 16 januari 1988 aangetroffen op straat, voor het gebouw in de Brusselse Hoogstraat, waar ze met haar moeder woonde. Eerst werd gedacht dat het kind uit het raam op de elfde verdieping gevallen was maar al snel bleek dat ze verstikt was en op straat achtergelaten.

De verdenking richtte zich eerst tegen moeder Antoinette G. Die bracht zes maanden in voorlopige hechtenis door maar werd uiteindelijk vrijgelaten. Ook Richard Remes werd twee maanden als verdachte opgesloten maar werd in 1997 buiten vervolging gesteld.

Virtrioolaanval
In december 2009, toen Remes aangehouden werd voor de vitrioolaanval op zijn ex-vriendin Patricia Lefranc, werd ook het onderzoek naar de kindermoord heropend en voor assisen gebracht. De verdediging had tijdens het proces de niet-ontvankelijkheid gepleit vanwege het overschrijden van de redelijke termijn, maar daar is de jury niet op ingegaan. De juryleden sluiten de betrokkenheid van derden uit bij het overleden, net als de hypothese van een huiselijk ongeval. Dergelijk ongeval zou niet geleid hebben tot de verwondingen die de wetsdokters op het lichaam van het meisje hadden aangetroffen.

Gelijkenissen
De jury gelooft bovendien niet dat Antoinette G. betrokken was bij het overlijden, aangezien zij een "liefhebbende, genereuze en zorgzame" moeder was. Remes had wel een motief, aldus de jury, aangezien hij zeer jaloers was en wist dat Antoinette haar relatie met hem wilde stopzetten. Ze halen ook gelijkenissen aan met de zaak rond de vitrioolaanval van Remes op zijn ex-vriendin, waarvoor hij een celstraf kreeg van 30 jaar.

Daarom zijn er volgens de jury voldoende duidelijke, ernstige, nauwkeurige en overeenstemmende vermoedens om te besluiten dat Remes het meisje heeft gedood, en dat met voorbedachte rade.

Morgenvroeg wordt de strafmaat bepaald.

Patricia Lefranc, de vrouw die in 2009 bijtend zuur over zich heen gegooid kreeg door Richard Remes. Voor die misdaad kreeg de man al dertig jaar cel toegewezen.
BELGA Patricia Lefranc, de vrouw die in 2009 bijtend zuur over zich heen gegooid kreeg door Richard Remes. Voor die misdaad kreeg de man al dertig jaar cel toegewezen.
Antoinette G., de moeder van de vermoorde peuter Sandra G.
BELGA Antoinette G., de moeder van de vermoorde peuter Sandra G.