Zwartwerkers betrapt op dak van het koninklijk paleis

UNKNOWN

Twee Poolse en een Franse zwartwerker werden vrijdag betrapt bij herstellingswerken aan het dak van het koninklijk paleis in Brussel. Een ploeg inspectiediensten stapte vrijdagochtend af aan het koninklijk paleis in Brussel. Daarbij werd nagegaan of alle wettelijke regels gerespecteerd werden bij het uitvoeren van een aantal herstellingswerken.

Verbaasd
De verbazing van de controleurs was groot toen duidelijk werd dat drie van de zes arbeiders die de dakwerken aan het uitvoeren waren, zwartwerkers bleken te zijn.

De herstelling van het koninklijke dak is opgedeeld in twee werven. Een op de linkervleugel van het paleis, een tweede op de rechtervleugel.

Communautair
Toeval of niet, maar de werven zijn mooi communautair verdeeld. Het dak van de ene vleugel wordt door een Vlaams bedrijf hersteld, het dak van de andere door een Waalse onderneming.

Bij de Vlaamse onderneming waren drie werknemers met de Poolse nationaliteit aan de slag. De werfleider bleek ingeschreven te zijn, de twee andere arbeiders niet. Bij het Waalse bedrijf waren de twee Belgische werknemers in regel.

Fransman
De derde arbeider, een Fransman, kon echter niet worden teruggevonden in de databanken van de sociale zekerheid. In de loop van de namiddag probeerde de Waalse onderneming alsnog de situatie van de Franse werknemer te regulariseren. Maar dat gebeurde ruim na de vaststelling van de inbreuken.

Staat
Het paleis aan het Brusselse Warandepark - het werkadres van de vorst - is eigendom van de Belgische Staat. De werken vallen onder de verantwoordelijkheid van de Regie der Gebouwen.

De persdienst van het paleis bevestigde dat de inspectiediensten controles hebben uitgevoerd. "Maar over de uitkomst van die controles hebben wij nog geen informatie gekregen", aldus Pierre-Emmanuel De Bauw, de woordvoerder van het paleis. (belga/mvl)

UNKNOWN