Zwartrijden bij De Lijn op laagste niveau in 7 jaar

BELGA
Zwartrijden bij De Lijn is tot het laagste niveau gezakt in zeven jaar. De vervoersmaatschappij verklaart dit door de intensievere controles sinds 2011. Vorig jaar werden voor het eerst meer dan 2 miljoen reizigers gecontroleerd op zwartrijden, een recordaantal.

Het aantal controles is gestegen met meer dan 11 procent. De intensievere controles op zwartrijden werken zichtbaar. Door meer te controleren en door sommige controles aan te kondigen is het aantal zwartrijdende reizigers gedaald tot het laagste punt sinds 2008. In 2014 is 1 reiziger op de 43 tegen de lamp gelopen. In 2008 was dat 1 op de 31 reizigers.

In 11 procent van de gevallen kreeg de reiziger een proces-verbaal omdat die zijn sms-ticket aanvroeg nadat de controleur is opgestapt. Om in orde te zijn, moet de reiziger zijn sms-ticket aanvragen vóór het opstappen. Daarnaast zijn er 766 pv's opgesteld voor het vervalsen van een sms-ticket. Op vervalsing staat een boete van 150 euro.

"Ook dit jaar zullen we intensief controleren met extra aandacht voor ritten met doorgaans veel zwartrijders, in het bijzonder de studerende jeugd", zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal bij De Lijn. De gemiddelde zwartrijder is een 17-jarige die een voertuig van De Lijn neemt in Antwerpen.

In Antwerpen wordt het meest zwartgereden met 3,8 procent betrapte reizigers. In Limburg wordt het minst zwartgereden met 1,2 procent reizigers die niet in orde zijn bij een controle.