Zwarte Pieten in Antwerpen toch ook minder zwart

BELGA
Het lijkt wel of de discussie of de traditionele Zwarte Piet al dan niet een racistische voorstelling van de hulpknecht van Sinterklaas is, verglijdt in 50 tinten zwart. Van roetzwart naar... minder zwart. Want ook de Pieten in Antwerpen zullen aangepast worden, bevestigt de VRT in De Standaard. De recente lokroep van de Antwerpse schepen van Toerisme, Koen Kennis (N-VA), ten spijt.

Kennis had in De Telegraaf Nederlanders opgeroepen om Sinterklaas in de Vlaamse metropool te komen vieren. Gezellig en traditioneel, dus mét zwárte Zwarte Pieten.

In Nederland zijn er hevige voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet. De VRT liet eerder al weten dat de Pieten in de Vlaamse sinterklaasfilm 'Ay Ramon' (eind deze maand in onze zalen) aangepast zouden worden. Geen dikke, rood gestifte lippen meer, geen grote, gouden oorbellen meer, geen kroeshaar meer, maar vooral ook geen roetzwarte huid meer.

Te hoog van de toren geblazen?
Die lijn wordt nu doorgetrokken naar de Zwarte Pieten die de komst van Sinterklaas in Antwerpen zullen begeleiden, zo bevestigt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem in De Standaard. Het evenement is een organisatie van Ketnet.

Heeft Koen Kennis dan wat te vroeg en te hoog van de toren geblazen in De Telegraaf? "Ik heb ook aan De Telegraaf gezegd dat onze Pieten zwart zijn van het roet", zegt Kennis in De Standaard. "De titel hebben zij zelf boven het artikel gezet. Daar ben ik niet verantwoordelijk voor. Het gaat erom dat onze Pieten niet rood, geel, goud of groen zijn, maar zwart van het roet in de schoorsteen." Kennis voegt er nog aan toe dat hij de hele racismediscussie "onnozel" vindt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.