Zwarte ‘Noirauds’ schilderen hun gezichten voortaan in Belgische driekleur

AFP
De leden van de folkloregroep Les Noirauds schilderen hun gezichten voortaan in zwart, geel en rood. Ze stelden hun nieuwe geschminkte gezichten en kostuums deze namiddag voor in het stadhuis van Brussel.

De groep, die zich inzet voor goede doelen, werd opgericht in 1876. Les Noirauds kregen de voorbije jaren veel kritiek wegens hun zwart geschminkte gezichten. Daarom kiezen ze voortaan voor de Belgische driekleur. Na de voorstelling in het Brusselse stadhuis trokken ze nog naar Manneken Pis. De komende dagen houden Les Noirauds optochten en inzamelingsacties in Brussel. 

De charitatieve folklore stamt uit 1876 toen een vereniging werd opgericht om een tehuis voor arme kinderen van het bankroet te redden. Aangenomen wordt dat de zwarte gezichten en de kleding destijds mogelijk voortvloeien uit de fascinatie voor het pas ontdekte Afrika. De ‘Noirauds’ zouden rijke Afrikaanse edelen voorstellen.

Minister Didier Reynders (MR) moest zich vier jaar geleden verantwoorden voor zijn deelname aan de stoet. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde de optocht koloniale folklore: “Ronduit schandalig en racistisch”. De beelden van een lachende Reynders gingen de wereld rond en dat zorgde voor heel wat commotie. Ook internationale kranten zoals The Washington Post, The New York Times en The Independent berichtten erover.

AFP
AFP
AFP11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • William Hendrickx

  Binnenkort mogen we zelfs geen zwarte schoenen meer dragen.

 • Ronny Biesen

  Verdraagzaamheid? Respect voor ieders cultuur en folklore? De wereld is om zeep. Niemand gunt een ander nog wat.

 • Carla Van Geel

  Deze heren gaan bedelend rond in oa. restaurants en vragen geld voor goede doelen. Ergens is het te begrijpen dat ze zich schminken want bedelaars staan niet te pronken, ze voelen zich nederig klein. Ze durven hun gezicht niet laten zien.

 • Niko Karavas

  Dat politiek correct gedoe gaat het lont zijn die de boel gaat laten ontploffen.

 • lodewijk maesen

  en maar aanpassen...tot in de kist om toch maar geen unia op hun dak te krijgen...