Zware rellen aan Turkse ambassade Brussel: "Drie personen neergestoken"

Premier Michel veroordeelt geweld aan ambassade

Marc Baert
Aan de Turkse ambassade in Brussel zijn deze namiddag om 16.00 uur gevechten uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van Turks president Recep Tayyip Erdogan. Er is sprake van verschillende gewonden. Volgens verschillende bronnen zijn drie mensen neergestoken. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. De ordediensten zijn tussenbeide gekomen. Later op de avond geraakten de gemoederen opnieuw verhit.

Belgische Turken kunnen sinds deze week hun stem uitbrengen voor het referendum dat de macht van Erdogan moet uitbreiden.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen betrokken waren en of er iemand werd opgepakt. Op Twitter is sprake van minstens drie Koerden die werden neergestoken toen ze hun stem wilden uitbrengen voor het referendum. Een persoon zou volgens berichten op de sociaalnetwerksite ook kritiek zijn, maar dat kon niet worden bevestigd.

Er is een gerechtelijk onderzoek opgestart voor slagen en verwondingen. "Er zullen deze nacht verhoren plaatsvinden", laat het Brusselse parket weten.

Deze vrouw raakte gewond aan haar hals nadat aan haar ketting getrokken werd. Ze zou mogelijk ook een messteek in de longstreek hebben gekregen.
Marc Baert Deze vrouw raakte gewond aan haar hals nadat aan haar ketting getrokken werd. Ze zou mogelijk ook een messteek in de longstreek hebben gekregen.


Nog altijd onrustig

Er staan op dit moment nog twee groepen mensen voor de ambassade die door de politie gescheiden worden gehouden. Er brak een nieuw gevecht uit tussen voor en tegenstanders. Een man raakte gewond, de ruiten van een auto werden ingeslagen, de politie moest met geweld tussenbeide komen.

De twee groepen zijn momenteel elkaar aan het toeroepen en uitschelden en gooien voorwerpen naar elkaar. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de groepen om zo luid mogelijk de anderen uit te dagen. De politie heeft de toestand evenwel onder controle. Het waterkanon werd tussen de groepen gezet, maar moest vooralsnog niet ingezet worden.

Premier Michel

Premier Charles Michel "veroordeelt ten stelligste" het geweld aan de Turkse ambassade in Brussel. De regering hanteert "een absolute nultolerantie voor Turkse problemen die in ons land worden geïmporteerd", zo liet de premier bij monde van zijn woordvoerder weten. Michel heeft de situatie op de voet gevolgd met het crisiscentrum.

"Doelbewuste provocatie"

"De incidenten zijn geen toevallige opstoot tussen voor- en tegenstanders van het Erdogan-regime of van het referendum, maar een doelbewuste provocatie." Dat zegt Orhan Kilic, woordvoerder van NavBel, de raad van de Koerdische gemeenschappen in België.

Volgens de woordvoerder ging het om een groep "fascistische Turken" die al een paar dagen rondhing bij de ambassade. "Al een paar dagen hing in de lucht dat er iets ging gebeuren en hingen er verdachte mensen rond de ambassade", zegt Orhan Kilic. "We hebben de politie en de ambassadeur gewaarschuwd. Deze provocatie had vermeden kunnen worden als de Brusselse politie, de ambassadeur en de verantwoordelijken van de politieke partijen alerter en proactiever hadden opgetreden."

Volgens de woordvoerder werken het geweld en de intimidaties enkel in het voordeel van de machthebbers die uit zijn op polarisatie en hun eigen macht willen verzekeren. "Hun campagnestrategie is de nee-stemmers weghouden van de stemhokjes, dat moeten we vermijden".

"We roepen de Belgische autoriteiten op om deze zaak zeer serieus te nemen en de daders voor het gerecht te brengen", klinkt het nog.

"Hun campagnestrategie is de nee-stemmers weghouden van de stemhokjes, dat moeten we vermijden. We roepen de Belgische autoriteiten op om deze zaak zeer serieus te nemen en de daders voor het gerecht te brengen"

Orhan Kilic, woordvoerder van NavBel
Marc Baert
Marc Baert
Marc Baert