Zware ochtendspits door regenweer en ongevallen

PHOTO_NEWS
De ochtendspits verloopt in heel het land zeer moeizaam. Vooral in de richting van Brussel zijn er wachttijden tot anderhalf uur op de E40 vanuit Gent en tot een uur vanuit Limburg. Dat meldt Hajo Beeckman van Verkeerscentrum Vlaanderen. "De dag na een vakantieperiode is de ochtendspits traditioneel moeilijker, omdat de mensen zenuwachtiger rijden. Bovendien zorgt het regenweer en verschillende aanrijdingen voor problemen."

De problemen situeren zich vooral rond Brussel, aldus Beeckman. Zo is er op de E40 vanuit Gent aan de parking van Groot-Bijgaarden een aanrijding gebeurd tussen een wagen en een vrachtwagen, wat wachttijden tot anderhalf uur oplevert. Daarnaast zijn er wat kleinere incidenten gebeurd. Zo staat er een vrachtwagen in schaar aan de afrit Drogenbos op de Buitenring, en staat er een defecte vrachtwagen op diezelfde Buitenring ter hoogte van Anderlecht. Op de E40 tussen Luik en Brussel is in Haasrode een wagen in de gracht gereden, en op de E411 tussen Namen en Brussel is in Jezus-Eik een aanrijding gebeurd.

Tussen Gent en Antwerpen op de E17 staan ook nog eens 2 auto's stil op de linkerrijstrook, en nog in Antwerpen is de bevrijdingstunnel richting Brussel versperd door een ongeval met onder meer een vrachtwagen. Het is ook aanschuiven op de verbinding tussen Limburg en Brussel via Leuven, met wachttijden tot een uur.

"In Vlaanderen tellen we zo 170 kilometer file, wat relatief veel is. In heel België geeft de barometer 400 kilometer file aan, maar daarbij is ook het vertraagd verkeer geteld", aldus Beeckman. "In Wallonië, vooral in de provincies Luik en Luxemburg, zijn door sneeuw heel wat ongevallen gebeurd."

Er gebeurden al verschillende ongevallen op de E40 ter hoogte van Thimister en Herve. Op de E42 in Francorchamps en de E25 ter hoogte van Baraque Fraiture raakten vrachtwagens in de problemen.