Zware brand vernielt loods van Mechelse bandenfabrikant

Tim van der Zeypen
In Walem bij Mechelen is er vannacht brand uitgebroken bij bandenfabrikant Varec. De brandweerzone Rivierenland rukte massaal uit en door een gebrek aan water werd het grootwatertransport opgestart.

De brand brak kort voor twee uur 's nachts uit in een van de loodsen van het bedrijf langs de Antwerpsesteenweg. De brand woedde hevig en verspreidde zich razendsnel. De vlammen sloegen metershoog uit. De buurt werd opgeschrikt door luide knallen afkomstig van ontploffingen. 

(lees verder onder de video)De brandweerzone Rivierenland kwam massaal ter plaatse. Het vuur was onder meer door watergebrek niet makkelijk onder controle te krijgen. Vanuit de hele zone werden tankwagens ter plaatse gestuurd. Ook het grootwatertransport werd opgestart. Het water moest opgepompt worden vanuit de slootgracht van het Fort van Walem.

Hevige rookontwikkeling
De brand ging gepaard met een hevige rookontwikkeling. Die werd door de wind in de richting van Walem en de autostrade E19 gestuurd. De brandweer voerde ook metingen uit in de buurt en stelde as- en roetneerslag vast op in de buurt geparkeerde wagens. De brandweer en politie hoefden niemand te evacueren maar adviseerde buurtbewoners om ramen en deuren gesloten te houden. Niemand raakte gewond.

De Antwerpsesteenweg, een drukke invalsweg van Mechelen, werd afgesloten voor het verkeer. Dat werd tijdelijk omgeleid via de industriezone. "We hopen de baan voor de ochtendspits deels opnieuw open te krijgen voor het verkeer", zegt woordvoerder van politiezone Mechelen-Willebroek Dirk Van de Sande.