Zware brand legt meubelzaak in Molenbeek in de as: kwaad opzet niet uitgesloten

De brand in een opslagplaats van een meubelwinkel aan het Saincteletteplein in Sint-Jans-Molenbeek die rond 10 uur uitbrak, was even voor de middag onder controle. Burgemeester Françoise Schepmans van Molenbeek verklaarde eerder dat er twee krakers in het gebouw aanwezig waren, van wie één op de vlucht sloeg. Uit onderzoek blijkt nu dat er slechts één persoon aanwezig was -de exploitant- die gewond raakte door rookintoxicatie, aldus de politiewoordvoerder. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis.Burgemeester  Het parket sluit kwaad opzet voorlopig niet uit.

De opslagplaats in kwestie bevindt zich achter een meubelwinkel op de kaaien, die eveneens volledig uitbrandde. Het is nog niet duidelijk of het vuur ontstond in de winkel of in de loods.

"De brand heeft zich heel snel uitgebreid", aldus de woordvoerder van de brandweer Pierre Meys. "We zijn binnen de twee minuten ter plaatse gekomen, maar hebben meteen versterking gevraagd. Een veertigtal brandweerlieden kwam ter plaatsen, met vier pompwagens en drie ladders." De laatste brandweerploeg keerde omstreeks 17.50 uur naar de kazerne terug. 

Het gebouw dat afbrandde, was een oude meubelzaak en stond al tien maanden leeg, na een uitverkoop. Op de plaats van de winkel en loods zouden een nieuw woonproject en winkels komen. Er was een bouwaanvraag ingediend, tegen september werd een beslissing verwacht. 

Burgemeester Schepmans is opgelucht dat er bij de brand geen slachtoffers vielen. Ook het gevaar voor de omgeving is geweken. "Er is weinig bewoning rond het gebouw en geen gevaar voor de buren. Vooral de vzw Le Foyer is getroffen", klinkt het. "De Kaai en de Werkhuizenstraat zullen tot maandag gesloten blijven, om de gerechtelijk expert zijn werk te laten doen. De brandweer gaat ervan uit dat het gebouw op instorten staat. Dus ofwel verplichten we de eigenaar om het zo snel mogelijk af te breken, ofwel doet de gemeente de afbraak op kosten van de eigenaar". 

Baert22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy Sonnemans

  Krakers zijn wettelijk beschermd in Belgie. Dat de eigenaar zijn plan maar trekt.

 • Fredien Vandervekens

  "Meubelzaak" in Molenbeek, nog wel ? Matten en matrassen dus. Goeie maar mislukte poging van de "eigenaar". Volgende keer beter . In Schaarbeek of zo.

 • rik lagrou

  ze kregen geen vergunning voor volledige afbraak Waardoor verkoop in afwachting bleef Nu moeten alles afbreken Welke gemeente was weer ???Laat ons hopen dat de verzekering enkel de afbraakkosten op zich neemt en niet de inboedel +waarde gebouw ! want men was met uitverkoop bezig :maar vorige week nog grote levering!

 • dominique castelein

  de verzekering zal een expert moeten aanstellen plus bewaking

 • Kim Nannan

  Toch ni logisch dat diene eigenaar daar voor moet opdraaien als er krakers zaten?