Zware brand in abdij van Vlierbeek: onderzoek wijst op brandstichting

De zware brand die afgelopen nacht gewoed heeft in de abdij van Vlierbeek, in Kessel-Lo, is zeer waarschijnlijk aangestoken. Dat blijkt uit de eerste vaststellingen van de branddeskundige, zo meldt het Leuvense parket. Bij de brand vielen geen gewonden en eventuele verdachten zijn nog niet geïdentificeerd.

"Vannacht om 00.30 rukte de brandweer van Leuven uit na de melding van rookwolken aan de abdij van Vlierbeek te Kessel-Lo", meldt het Leuvense parket. "Ter plaatse bleken twee historische gebouwen, het oude Abtskwartier en het nieuwe Abtskwartier, in lichterlaaie te staan. Beide branden konden relatief snel worden geblust, maar de brandweer diende nog een hele poos na te blussen."

Het nieuwe Ambtskwartier wordt deels gebruikt door de plaatselijke Chiro en leed ernstige brand- en waterschade, zodat het voorlopig niet gebruikt kan worden. De kantoorruimten die eveneens in het nieuwe Abtskwartier zijn gevestigd leden rookschade, maar bleven verder grotendeels gespaard. Het oude Ambtskwartier doet dienst als opslagruimte en is volledig uitgebrand.

Vrij snel rees het vermoeden dat de brand aangestoken was en het Leuvense parket stelde dan ook een branddeskundige aan. "Uit de eerste vaststellingen van de deskundige blijkt dat er zeer waarschijnlijk sprake is van kwaad opzet", aldus nog het parket. "De deskundige baseert zich onder meer op het feit dat het ging om twee verschillende brandhaarden, die meer dan 100 meter uit elkaar liggen. De lokale recherche van de politiezone Leuven zet het onderzoek verder."

Zelfde dader?

De brand in de Abdij van Vlierbeek is na de Molens van Orshoven al het tweede historisch gebouw in Leuven op iets meer dan twee maanden tijd dat door brand geteisterd wordt. Terwijl er in de abdij duidelijk sprake is van een brandstichting, wordt dat ook vermoed bij de Molens. Mogelijk is hier dezelfde dader actief. Dat zegt Leuvens schepen Dirk Vansina (CD&V), bevoegd voor Onroerend Erfgoed.

"De schade is echt groot maar nog herstelbaar, al zal heel wat binnenmateriaal moeten vervangen worden. Een echte ramp werd voorkomen door de aanwezigheid van een brandalarm, waardoor politie en brandweer tijdig konden verwittigd worden. Voor het Koetshuis en Nieuw Abtskwartier hadden we in 2013 bij Onroerend Erfgoed nog een restauratiedossier ingediend, maar dat moet vanzelfsprekend opnieuw opgemaakt worden en de kosten voor wederopbouw zullen nu zoveel groter zijn", aldus Vansina.

Hij ziet een verband met de brand die op 15 augustus 's ochtends een achterliggend gebouw verwoestte dat deel uitmaakte van de Molens van Orshoven aan de Leuvense Vaartkom, een geklasseerd historisch gebouwencomplex dat dateert uit het einde van de 19de eeuw. Het onbewoonde pand ging nagenoeg volledig in de vlammen op. "Omdat dit gebouw zo goed als volledig uitbrandde, heeft men niet kunnen vaststellen of het om brandstichting ging, maar alles lijkt erop dat dit het geval was. Vermoed wordt dat dezelfde dader ook hier heeft toegeslagen", aldus Vansina.