Zware beschuldigingen aan adres PTB-PVDA: “Militanten werden afgeperst”

Tijdens de uitzending van C’est pas tous les jours dimanche heeft een onafhankelijke journalist ophefmakende getuigenissen naar buiten gebracht over de interne werking van de PTB-PVDA, schrijft Het Nieuwsblad. Partijleden zouden volgens de journalist verplicht worden een surplus van hun loon af te staan aan de partij. PTB-voorman Raoul Hedebouw noemt de beschuldigingen laster.

De journalist zegt de werking van PTB-PVDA te hebben onderzocht en zou daarbij hebben gesproken met vele militanten en ex-militanten. Minstens negen van hen zouden hebben aangegeven dat, zodra ze meer betrokken raakten als militant, de partij uittreksels van hun belastingen wilde zien. Deze uittreksels zouden zijn gebruikt om noden van leden in kaart te brengen. “Voor een koppel met één kind gaan ze ervan uit dat 2.100 euro genoeg is om rond te komen, gezien ze samen meer dan 3.000 euro verdienden, en moest het surplus naar de PTB doorgestort worden”, zegt de journalist. Het koppel in kwestie zou de partij intussen verlaten hebben.

“Er heerste een ware angstcultuur (...). Drie mensen hebben me verteld dat ze af te rekenen kregen met impliciete dreigingen”, aldus de journalist. Een ex-militant zou te horen hebben gekregen dat ze “wel Polen kenden die hen iets zouden kunnen aandoen”. De interne werking van de PTB wordt sterk in vraag gesteld door de journalist. “Er zou zelfs een persoon in dienst zijn, die niet anders doet dan Facebook-accounts van militanten in het oog te houden.”

PTB-voorman Raoul Hedebouw ontkent de beschuldigingen en noemt de aantijgingen laster. Hedebouw ontkent ook dat de PTB-PVDA belasting- en loon-uittreksels vraagt. 
187 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Denis Heynderickx

  Voor zij die PVDA - PTB beschuldigen: Jullie hebben gestemd en zijn militanten (geweest) die achter het gedachtengoed van communisme staan. Eén van die gedachtengoed is dat iedereen hetzelfde loon verdiend, of je nu dokter of arbeider bent, zo ook in de Soviet-Unie. Klagen omdat een ander teveel verdiend, maar zelf geen bijdrage willen leveren volgens jullie principes ? Jullie zijn geen echte communisten maar socialististen die willen profiteren op andermans kap !

 • anna vandenberg

  Natuurlijk zal dat waar zijn, al eens naar de hautaine lichaamstaal van die twee mannen gekeken. Ze zitten te wachten om een twee Mao of King Jong-un te worden. Is er één communistische leider ooit arm of van honger gestorven, hun onderdanen wel.

 • Marcel Willems

  Hier in Belgie worden de PVDA communsten genoemd alhoewel ze dat niet zijn of kunnen zijn ,want ze volgen de wetten die hier gelden.Hoe moeten we dan de extreem rechtsen noemen.Zal het maar niet zeggen of ik wordt belaagd

 • Bart Van Ransbeeck

  de PVDA PTB verklaart dat haar verkozen mandatarissen een 'normaal' gemiddeld nationaal loon moeten krijgen en niet meer , omdat ze zich anders niet kunnen inleven in de problematiek vd meesten vd demokratische samenleving !!!nu worden we bestuurd door rijke rechtsen en even rijke linksen !!!!! ze blijven trouw aan wat ze aan kiezers beloven !!! je kan ook niet empatisch zijn met een loon van 70.000/j en beseffen hoe t is met 12.000 rond te komen

 • Anne Callebaut

  Ik verschiet er van dat ze links eens pesten,ieder zijn toer is niet teveel.