Zwakste patiënten uit rusthuizen gaan niet langer naar ziekenhuis

Archiefbeeld.
Wannes Nimmegeers Archiefbeeld.
Bewoners van woonzorgcentra die ernstig verzwakt zijn, worden niet naar het ziekenhuis gebracht voor een behandeling, of ze nu besmet zijn met Covid-19 of niet. Dat is de richtlijn die de Belgische Vereniging Gerontologie en Geriatrie en de diensten geriatrie van het UZ Leuven en het UZ Gent aan de coördinerende artsen van de woonzorgcentra en de geriatrische diensten in de ziekenhuizen hebben meegedeeld. Dat schrijven De Morgen en De Tijd dinsdag.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"In het ziekenhuis kunnen we voor hen niet meer doen dan de goede palliatieve zorg te bieden die een woonzorgcentrum hen ook kan bieden. Hen naar het ziekenhuis transporteren om er te sterven, zou mensonwaardig zijn", vindt professor Nele Van Den Noortgate van het UZ Gent.

Kleine kans op genezing

Voor rusthuisbewoners die door dementie of lichamelijke problemen zodanig verzwakt zijn dat de kans groot is dat ze binnen het jaar sterven, wordt gevraagd om met de familie na te denken over een oplossing. "Het gaat om patiënten waar een behandeling levensverlengend kan werken, maar de kans op genezing zeer klein is", zegt Van Den Noortgate.

Van Den Noortgate benadrukt dat de richtlijnen in het verlengde liggen van wat gangbaar is bij andere aandoeningen. "Goede zorg is soms durven te beseffen dat mensen sterven en dat proces niet onnodig rekken." Door oudere bewoners zonder overlevingskansen in de rusthuizen te houden, verdwijnt bovendien het besmettingsgevaar voor bijvoorbeeld het ambulance- of ziekenhuispersoneel. En wordt vermeden dat ziekenhuizen worden belast.

Margot Cloet, de topvrouw van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro, zegt begrip te hebben voor de richtlijnen. "Maar dan moet er wel voldoende beschermend materiaal voorhanden zijn om het personeel in de ouderenzorg te beschermen.”

Lees ook: Zorgnet-Icuro: “Woonzorgcentra komen in materiaalnood”
73 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • MYRTHE PASS

  @Peter Permentier: Dit mogen ze enkel doen bij bejaarden, die een wilsbeschikking voor euthanasie tekenden. De anderen MOETEN ten alle tijden levensverlengend behandeld worden.

 • katy vercauteren

  ze zouden die feestvierders en diegene die zich niet aan de regels willen houden, geen boete geven, maar gewoon niet meer behandelen bij binnenkomst ziekenhuis, zodoende kunnen de ouderen wel geholpen worden, die braaf luisteren

 • Christel Bastiaens

  Ik vind dit triestig . Deze mensen hebben heel hun leven gewerkt en ik kan inkomen dat ze op sterven liggen dat ze dan palliatief het einde opstarten maar om nu niks meer te doen . Ze hebben misschien een gewone griep dat is te behandelen .Dan zal het niet lang duren of alle rusthuizen zitten zonder bewoners ook een manier om van die oudjes af te komen goed voor de pensioenkas . Mensen boven de 60 jaar die in het ziekenhuis liggen worden niet meer gereanimeerd .Ik ben 63 jaar '''''''''''''''''''

 • gilbert Gijdé

  hbet is begonnen-nog een beetje en het geld gaat overwinnen

 • Daisy Daelemans

  Mensen probeer even realistisch te zijn. Het is hier geen kwestie van selecteren. Ik bezoek zelf (74) regelmatig mensen in een home en kan enkel beamen, laat deze mensen in de voor hun vertrouwde omgeving. Ik versta de mensen wel waarvan ouders in deze situatie zitten. Men kan enkel ervoor zorgen dat het personeel de nodige bescherming heeft om voor 100% voor deze oudjes te zorgen. Ook ik heb respect voor deze mensen die ons zover gebracht hebben.