Zuuraanvaller Delhaize is toerekeningsvatbaar

Verdachte Jelle F.
kos Verdachte Jelle F.
Jelle F., de Nederlandse verdachte van de zuuraanval op een poetsvrouw van een Antwerpse Delhaize, is toerekeningsvatbaar. Dat is alvast de conclusie van de gerechtspsychiaters die hem onderzocht hebben, zo vernam het persagenschap Belga uit verschillende gerechtelijke bronnen. Het Brusselse parket en de advocaten van F. zelf geven voorlopig geen enkele commentaar.

Bij de zuuraanval op 20 februari in het Delhaize-warenhuis in de Antwerpse Museumstraat werd een 52-jarige poetsvrouw overgoten met een bijtend product. Het slachtoffer raakte niet alleen zwaar verbrand door het product, maar liep ook interne verwondingen op. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze een tijdlang in een kunstmatige coma werd gehouden. Begin april mocht de vrouw naar huis, maar daar is ze nog steeds herstellende.

De zuuraanval werd nog dezelfde dag opgeëist door een man die al verschillende maanden Delhaize aan het afpersen was. De supermarktketen had in december via e-mail al minstens twee dreigbrieven gekregen waarin gedreigd werd met zuuraanvallen op klanten. Die mails werden ook naar het persagentschap Belga gestuurd. Delhaize zou daarop, zowel voor als na de zuuraanval, in totaal zo'n 40.000 euro gestort hebben op rekeningen die gelinkt waren aan anonieme Franse prepaid-kredietkaarten waarover de afperser beschikte.

De speurtocht naar de onbekende afperser, die al maanden in alle stilte bezig was, werd na de zuuraanval nog geïntensifieerd en in de nacht van 5 op 6 maart werd F. bij een routine wegcontrole door de Franse politie in de buurt van Parijs opgepakt. In zijn wagen lagen een wapen, een mes en verschillende prepaid-kredietkaarten, die hem linkten aan de afpersing en de zuuraanval.

Uitgesloten
De man verzette zich niet tegen zijn uitlevering aan België. Bij de onderzoeksrechter bekende hij eerst enkel de afpersing om vervolgens, enkele dagen later, ook de zuuraanval zelf te bekennen. Een duidelijk motief voor de feiten gaf de man niet, al verklaarde hij wel dat hij zich door de maatschappij uitgesloten voelde en een grote winkelketen buiten Nederland wilde treffen. Hij liet zich daarbij inspireren door gelijkaardige dreigementen die in Nederland tegen de winkelketen Albert Heijn waren geuit.

Zijn advocaat, meester Sven Mary, verklaarde al bij de arrestatie van Jelle F. dat de psychiatrische verslagen meer duidelijkheid moesten brengen over de geestestoestand van de man. Dat verslag van de gerechtspsychiaters is recent neergelegd en daaruit blijkt dat F. toerekeningsvatbaar is, zo kon Belga vernemen. De man zou wel psychopate trekken vertonen.

Dinsdag verlengde de Brusselse raadkamer de voorlopige hechtenis van Jelle F. nogmaals met een maand. Intussen zou het gerechtelijk onderzoek naar de afpersingen en de zuuraanval zo goed als afgelopen zijn. De onderzoeksrechter zou eerstdaags zijn dossier aan het parket overmaken. Dat moet dan beslissen waarvoor het F. vervolgt.

Afgezwakt

De man was eerst in verdenking gesteld voor afpersing en moordpoging, maar die laatste tenlastelegging is sindsdien afgezwakt naar opzettelijke slagen en verwondingen met blijvende arbeidsongeschiktheid of verminking tot gevolg.

Slachtoffer Marina Tijssen (52)
VTM Nieuws Slachtoffer Marina Tijssen (52)