Zus partnerdoder Peer: "Mijn broer is dood voor mij"

UNKNOWN

Op het Tongerse assisenproces van de 37-jarige Koreaan Hee Chan Schefer uit Maastricht startte vandaag de laatste dag van het getuigenverhoor. Zijn zus was hard voor haar broer in het beschuldigdenbankje. "Mijn broer is dood voor mij. Ik wil geen contact met hem", zei een geëmotioneerde zus. Een Lanakens gezin adopteerde in 1977 Schefer en zijn zus Namjoo uit Zuid-Korea.
 
De zus omschreef het adoptiegezin als een warm nest. Vanaf Schefer's zestiende ging het echter mis. Hij pleegde een tasjesroof in Valkenburg. Het ging pas echt bergaf toen Hee Chan alleen ging wonen. Hij raakte verslaafd aan drugs, sloeg al zijn vriendinnen en uiteindelijk pleegde hij op 30 december 2007 in Peer de moord op zijn 41-jarige Nederlandse vriendin Corrie Polie. Corrie had al twee kinderen uit een eerder huwelijk en uit de relatie met Schefer werd in november 2006 een zoontje geboren.
 
"Opvoeden als mijn kind"
De zus staat nu in voor de opvoeding van het intussen drie jaar oud jongetje. "Ik heb het contact verbroken met Chan. Ik voed zijn zoontje op als mijn kind. Ik vind dat we het kind niet moeten dwingen om zijn vader in de gevangenis te bezoeken, als hij er zelf niet over kan beslissen. Er zal wel een moment komen dat hij zijn vader wil zien. Ik zal hem op een gepast moment op een verantwoorde manier vertellen wat er gebeurd is. Ik hang foto's van Corrie op, zodat hij weet wie zijn moeder was. Ik sluit het kind nu uit het dagelijks leven van Chan. Ik weet niet meer wie Chan is", aldus zijn zus.
 
Bert Partoens, advocaat van Chan, wilde namens zijn cliënt de zus bedanken voor wat zij doet voor zijn zoontje. Voorzitter Michel Jordens vroeg ten slotte aan de zus of ze nog iets kwijt wilde. "Ik wil niets meer tegen mijn broer zeggen", sloot de zus haar getuigenis af.
 
Ook goedheid
Vervolgens kwam de moeder aan het woord. Moeder Maria is de enige met wie Chan nog veel contact heeft. "Hij heeft er spijt van. Wat hij gedaan heeft is niet goed te praten. Hij is niet altijd een slecht mens. Er zit ook goedheid in hem. Ik begrijp het niet", zei de moeder. Zijn vader wil niks met hem te maken hebben, maar brengt zijn vrouw wel naar de gevangenis, wanneer ze Chan wil bezoeken.
Woensdagnamiddag komen de laatste getuigen aan het woord. (belga/adv)