Zuhal Demir trekt N-VA-Kamerlijst in Limburg, Anneleen Van Bossuyt die in Oost-Vlaanderen

BELGA
Voormalig staatssecretaris Zuhal Demir zal de Kamerlijst van de N-VA trekken in Limburg. Oud-minister van Defensie Steven Vandeput trekt de Vlaamse lijst in de provincie. In Oost-Vlaanderen trekt Europees parlementslid Anneleen Van Bossuyt de Kamerlijst. Vlaams fractieleider Matthias Diependaele trekt er de Vlaamse lijst. Dat maakte N-VA donderdagnacht bekend, na afloop van het nationaal kiescollege van de partij, dat de prominente plaatsen voor de verkiezingen van 26 mei vastlegde.

Het voorstel wordt nu voorgesteld aan de provinciale kiescolleges. Op 9 februari keurt de partijraad, het hoogste politieke orgaan van de N-VA de volledige lijsten definitief goed.

Eerder raakte al bekend dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois de Europese lijst zou trekken. Hij krijgt het gezelschap van vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko, op plaats twee, en voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt, op drie.

In Vlaams-Brabant trekt, zoals bekend, de vroegere staatssecretaris Theo Francken de federale lijst. Vlaams minister Ben Weyts trekt de Vlaamse lijst. 

In West-Vlaanderen voert Sander Loones, gedurende enkele weken minister van Defensie, de Kamerlijst aan. Op de tweede plaats staat een nieuwkomer: Yngvild Ingels uit Menen. Jean-Marie Dedecker duwt als onafhankelijke kandidaat de Kamerlijst. De Vlaamse lijst wordt aangevoerd door Izegems burgemeester en Vlaams Parlementslid Bert Maertens. Achter hem vinden we een nieuw gezicht: Maaike De Vreese uit Brugge. De lijst wordt geduwd door Danielle Godderis-T’Jonk, huidig Vlaams Parlementslid.

Vlaams fractieleider Matthias Diependaele trekt de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen. Hij wordt gevolgd door Sarah Smeyers, die de overstap maakt van het federale halfrond. Lijstduwer is Lieven Dehandschutter, burgemeester van Sint-Niklaas. Europees parlementslid Anneleen Van Bossuyt trekt de Kamerlijst. Op de tweede plaats staat Christoph D’Haese, burgemeester van Aalst en Kamerlid. Kamervoorzitter Siegfried Bracke duwt de lijst.

In Limburg trekt voormalig staatssecretaris Zuhal Demir de Kamerlijst. Op de tweede plaats staat Wouter Raskin, die ook al in het federale parlement zetelde. Voor het Vlaamse halfrond voert huidig Hasselts burgemeester en voormalig minister van Defensie Steven Vandeput de lijst aan, gevolgd door Kamerlid Karolien Grosemans uit Herk-De-Stad.

Partijvoorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever is lijsttrekker voor de Vlaamse lijst in Antwerpen, gevolgd door huidig Vlaams minister Liesbeth Homans. Haar collega in de Vlaamse regering, Philippe Muyters, duwt de lijst. Op de Kamerlijst staat oud-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op één, met achter hem Kamerlid Valerie Van Peel. Fractieleider in de Kamer Peter De Roover duwt de lijst.

Karl Vanlouwe trekt de Vlaamse lijst in Brussel, en Cieltje Van Achter is lijsttrekker voor het Brusselse Gewest. Uittredend Brussels parlementslid Johan Van Den Driessche duwt die lijst. 

Anneleen Van Bossuyt
Gianni Barbieux Anneleen Van Bossuyt3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Natascha Willems

    Ze winnen de verkiezingen ! Slechte papieren of niet

  • Gilbert Vermeersch

    Een geweldige vrouw en politieker, succes..

  • Ricci Latte

    En aan wat gaat ze trekken? NV-A zit in héél slechte papieren en de verkiezingen zijn niet veraf.