Zuhal Demir: “sp.a Limburg gedoogt Turks Fascisme”

Limburgse sp.a blijft achter kandidaat staan die Grijze Wolven-teken maakt

Facebook
Op een foto op Facebook is te zien hoe de Limburgse sp.a-kandidaat Mustafa Aytar het teken van de Grijze Wolven maakt, een Turkse ultranationalistische organisatie. Aytar komt voor sp.a op voor het Vlaams Parlement, maar voor zijn partij staat hij niet ter discussie. Dat schrijven de Mediahuis-kranten en wordt door provinciaal sp.a-voorzitter Alain Yzermans aan Belga bevestigd.Limburgs kopstuk Zuhal Demir beschuldigt de Limburgse sp.a van Turks fascisme.

Mustafa Aytar - ook schepen in Houthalen-Helchteren - brengt op de foto de zogenaamde 'wolvengroet' voor een Turkse vlag met drie halve manen. Beide elementen zijn symbolen van de Grijze Wolven, een extreemrechtse en gecontesteerde Turkse organisatie. Aytar werd eerder al aan de Grijze Wolven gelinkt, doordat hij vorig jaar in Genk aanwezig was bij een toespraak van de Belgisch-Turkse Federatie, de organisatie die de Grijze Wolven in ons land overkoepelt. Daarnaast tonen foto's op Facebook hoe hij een tentoonstelling van die federatie bijwoonde.

“In de val gelokt”

“Deze foto dateert van drie jaar geleden”, reageerde Aytar zelf aan het Nieuwsblad. “We waren maar aan het grappen, we deden verschillende politieke tekens. Ik voel me in de val gelokt dat dit nu zo naar buiten komt.” Sp.a stelt dat Aytar geen lid van de Grijze Wolven is. De vraag over de derde plaats op de Vlaamse lijst van Aytar is momenteel dan ook niet aan de orde, klinkt het. "Wij betreuren de handeling die Mustafa Aytar heeft gesteld. Hij is in de fout gegaan. Hij heeft zich verantwoord en persoonlijk verontschuldigd en publiek afstand genomen van deze beweging", reageert provinciaal sp.a-voorzitter en burgemeester van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans. "Ik ken hem ook als een minzaam politicus, als iemand die verbindend werkt."

Niet verzoenbaar

Sp.a benadrukt ook dat het gedachtegoed van de Grijze Wolven niet verzoenbaar is met de partijstandpunten. "Als provinciaal voorzitter beklemtoon ik dat wij ons pertinent distantiëren van elke radicale vereniging zoals deze beweging", zegt Yzermans. "We zijn een partij die democratische waarden nastreeft en wij associëren ons onder geen enkel beding achter groeperingen met radicale standpunten.”

Turks fascisme

“ Crombez en Yzermans willen er geen probleem in zien. Het is de prijs die je betaalt om de Turkse stem binnen te halen “zegt het Limburgs N-VA-kopstuk Zuhal Demir. “Net zoals zijn sp.a collega Engin Özdemir geen verantwoording moest afleggen voor zijn voorliefde voor Turks fascisme. Vorig jaar liep Engin nog achter een vlag van de Grijze Wolven. In een optocht met kinderen in paramilitaire kledij. ‘Mijn taak als schepen van feestelijkheden en er waren trouwens ook Belgische vlaggen’ zei Özdemir en bij sp.a ... maakten ze hem opnieuw schepen.”

Zuhal Demir (N-VA) - Lijsttrekker voor de Kamer in Limburg
Photo News Zuhal Demir (N-VA) - Lijsttrekker voor de Kamer in Limburg

Extremisme in ruil voor stemmen

“Het is een beproefde methode om extremisten alle ruimte te geven in ruil voor stemmen. CD&V heeft er een kunst van gemaakt in Limburg. Voor CD&V Limburg hoeft niemand te ontkennen dat ze Grijze Wolven zijn. Ze krijgen er gewoon belastinggeld toegestopt en worden met grote égards ontvangen op het stadhuis. En religieuze fanatici die eigen scholen willen oprichten om Turkse jongens en meisjes toch maar niet te laten integreren, krijgen de rode loper uitgerold. Het is de prijs die je als maatschappij betaalt wanneer partijen die krachten om hulp te vragen. De toekomst van kinderen en vrouwen. In ruil voor wat stemmen.Het is het nieuwe normaal. En wie als Vlaming of Vlaamse Turk daar anders over denkt, wordt beschuldigd van polarisering. Ik kan er eerlijk gezegd niet bij. Nochtans is het heel eenvoudig. Stel aan je allochtone kandidaten op de lijst, dezelfde eisen qua normen en waarden als aan iedere andere kandidaat. Als je daarvan afwijkt, maak jezelf dan niet wijs dat je respect hebt voor andere culturen. Je cultiveert gewoon haat en agressie. Niks anders” besluit Demir.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy Acx

  Zuhal is een vrouw naar mijn hart, spreekt duidelijke taal, voorbeeld van perfecte integratie, Freddy Acx

 • Gilbert Vermeersch

  Zumir durft aan te klagen en terecht. Eventjes Almaci bellen? Ze zal niet thuis geven. SPa werkt altijd met twee maten en twee gewichten.

 • Patrick Weyers

  Nog veel te braaf met deze commentaar. De Turkse gemeenschap in Limburg doet precies wat ze zelf willen en krijgen bijna volledig vrijgeleide van de lokale politiek. Ze hebben bijna hun eigen staat in Limburg.

 • pol Van den Berghe

  wat als er een foto opduikt waar een VB lid toevallig zijn rechter arm opheft

 • eddy buttiens

  Sukkels deze hedendaagse sp-a politici Daar kunnen zij nog stemmen halen_maar tegelijkertijd blijven zij ons land verkwanselen