Ga naar de mobiele website
^ Top

Zuhal Demir reageert fors op kritiek dat ze bang is voor haar allochtone roots en "witter dan wit wast"

belga
"Zoals Dash. Ze wil witter dan wit wassen." Het was een niet mis te verstane sneer aan het adres van staatssecretaris voor Gelijke kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) dit weekend in De Morgen. In een opiniestuk op Facebook reageert de politica scherp.

Dit weekend verscheen in De Morgen een opvallend dubbelinterview met Rachida Lamrabet, ontslagen beleidsmedewerkster bij het gelijkekansencentrum Unia, en Chokri Ben Chika, gevierd theatermaker. Allebei schreven ze een boek over 'wij' en 'zij' in Vlaanderen, en in beide boeken komt staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) ter sprake, niet bepaald op een positieve manier. En ook in het interview met De Morgen uiten Lamrabet en Ben Chika forse kritiek op de politica met Turks-Koerdische roots.

"Wit masker"

"Zuhal Demir is een vrouw met een wit masker. Ze is volledig geassimileerd. Alleen daarom wordt ze getolereerd. Dat beseft ze waarschijnlijk niet. Of net wel, en doet ze extra haar best om heiliger dan de paus te zijn. Ik vind haar een tragische figuur", zo laat Lamrabet zich in het interview ontvallen.

"Zoals Dash: ze wil witter dan wit wassen", voegt Ben Chika toe. "Het gaat bij haar niet om identiteit, wel om het recht van de sterkste. Haar boodschap is: als je maar genoeg je best doet, zoals ik, kun je succesvol zijn. Als je maar..." Lamrabet: "Assimileert... Dan verdwijnen de problemen als sneeuw voor de zon. Er is alleen maar racisme en uitsluiting omdat de vreemdeling niet genoeg zijn best doet om te assimileren. Wat een onzin."

Eerder kreeg Demir ook al de wind van voren van kamerlid Veli Yüksel (CD&V) en ex-sp.a'er Ahmet Koç, twee Turks-Belgische politici, die enkel electorale motieven zien in het feit dat Demir de procedure in gang zette om afstand te doen van haar Turkse nationaliteit. "Zo wil ze scoren bij de traditionele achterban van N-VA", reageerde Yüksel. "Demir kan misschien beter in Turkije aan politiek gaan doen, om daar zaken te veranderen. Nu profileert ze zich op de kap van de gemeenschap waar ze vandaan komt."

"Zuhal Demir is een vrouw met een wit masker. Ze is volledig geassimileerd. Alleen daarom wordt ze getolereerd"

Rachida Lamrabet

"Hypocriet"

In een opiniestuk reageert Demir op de nieuwe kritiek. "Wat me echt stoort, is het verwijt dat ik een "wit masker" draag en "als Dash ben", klinkt het.

"Dat is niet enkel een verwijt dat mij moet treffen. Het is een verwijt aan iedereen die andere keuzes maakt dan degene die hen voorgeschreven zijn door hun huidskleur, afkomst of overgeërfd geloof. Er is een woord voor mensen die geloven dat die onderdelen van je identiteit, bepalen wie je bent. Het is een woord dat ik -in tegenstelling tot mevrouw Lamrabet- alvast niet licht gebruik en misbruik: racisme. Ja, dat is het etiket dat ze zelf met zoveel wellust op "witte mensen" kleeft. Lamrabet is een kampioen in het promoten van de wij-zij tegenstellingen op basis van afkomst. Mensen pikken die hypocrisie niet meer. En waarom zouden ze?"

"Er is een woord voor mensen die geloven dat huidskleur, afkomst of geloof bepalen wie je bent: racisme"

Zuhal Demir

"Mevrouw Lamrabet vindt het boerkaverbod "een verregaande inbreuk op de vrijheid van vrouwen", zo vervolgt Demir. "Ik vind de boerka een verregaande inbreuk op de vrijheid van de vrouw. Ik zal nooit aanvaarden dat onder de noemer van gelijke rechten, onrecht tegen vrouwen opnieuw mainstream wordt. Want dat is exact wat een publieke aanvaarding van de boerka zou doen. Als dat "wit zijn" is, mevrouw Lamrabet, dan zal ik witter dan wit wassen. Maar persoonlijk vind ik het universele rechten waar iedereen recht op heeft. Ook de 'bruine'. En de bruinere dan bruine."

Zuhal Demir

Witter dan wit Even een paar kanttekeningen bij het interview dat Rachida Lamrabet en Chokri Ben Chikha aan "De Morgen" gaven. Ondanks wat je zou kunnen vermoeden na de persoonlijke aanvallen en...
56 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • mieke jansens

  niet te vertrouwen ...

 • Sarah Keymolen

  Assimileren hoeft nie maar integreren wel: de taal spreken of toch de moeite doen om het te leren ,respect voor de wetten en waarden van het land, verdraagzaam zijn maar je geloof of roots opgeven vind ik teveel van het goede - je kan je geloof of cultuur belijden met respect voor de wetten en de waarden van het land - authentiek blijven kan geen kwaad volgens mij - we zijn tenslotte allemaal uniek

 • Eddy Daems

  Ik heb zeker niks tegen Demir, intege'deel ze durft het zeggen zoals het is maar er zijn er veel die de waarheid niet onder ogen willen zien en dan worden de verwijten niet gespaard. Laat ze maar zeggen, je doet tenminste je werk.

 • A T

  Ze hoeft niet te integreren want ze is hier geboren . Dus haar roots liggen hier net zoals de mijne . Haar ouders roots liggen mischien dan elders maar niet de hare .

 • Zjeppe Fierens

  Iets heel anders dan bijv. een Almaci die op TV eerst haar bewondering kwam uiten voor Erdogan maar nu, enkele jaartjes later, met geen woord hierover meer rept. Dat is pas hypocrisie!

Meld een bug