Zuhal Demir: "Rapportering overlijdens wordt een probleem voor ons toerisme"

Zuhal Demir.
BELGA Zuhal Demir.
De manier waarop België rapporteert over het aantal overlijdens aan Covid-19 wordt op termijn een probleem voor het toerisme. België heeft het imago van een land met hoog risico. Dat zei Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) vandaag in het Vlaams Parlement.

Als er tabellen worden gemaakt van het aantal doden per miljoen inwoners staat België steevast in de hoogste regionen, naast landen als Spanje en Italië. Dat komt onder meer doordat we ook de overlijdens in de woonzorgcentra opnemen in de cijfers.

"Eenmaal de grenzen weer open zijn, zal het gevecht om de toerist meer dan ooit spelen", zei Demir. "Als België continu aan de top zit wat het sterftecijfer betreft, heeft dat een heel grote impact. Vanuit de sector wijst men ons erop dat wij het label krijgen van ‘high risk-country’. Dat is niet goed voor het imago dat je als toeristisch land wil hebben.

Omzetverlies van 1,9 miljard euro

Het omzetverlies in de toeristische sector wordt op dit moment al op 1,9 miljard euro geschat. Toerisme Vlaanderen denkt aan een reeks campagnes om dat verlies zo snel mogelijk in te perken. In eerste instantie zullen die uiteraard focussen op vakantie in eigen land, gericht op Vlamingen en Walen. Het is onduidelijk wanneer er opnieuw op buitenlanders kan worden gemikt. Demir vermoedt dat er ook dan een onderscheid zal worden gemaakt tussen landen van herkomst. "Het is niet zeker dat de eerste buitenlandse bezoekers uit de buurlanden zullen komen", zei ze.

De promotie van Vlaanderen blijft inzetten op de meerwaardezoeker. Het massatoerisme moeten we volgens de minister niet nastreven.
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roland Colon

  Rapportering overlijdens is een belangrijk probleem voor de perceptie door de ganse wereld van onze excellente gezondheidszorg.Door de WZC mee te rekenen in de sterftecijfers lijkt België te behoren tot de slechtste leerlingen van Europa.

 • Stefaan Parmentier

  Vlaamse Regering lijkt te zijn verworden tot grootste oppositiepartij op federaal niveau...

 • Marc Baeyens

  Onze veredelde restregering heeft weeral eens in de voet van haar eigen burgers geschoten. Niet de eerste keer. Door heiliger te willen zijn dan de paus hoopte Wilmès misschien op haar beurt aan de goeie kant van de geschiedenis te staan om haar latere politieke carrière voor te bereiden ?

 • Christine Laevers

  De Franse regering geeft de overlijdingsaantallen per dag van de ziekenhuizen, rusthuizen en andere zorgcentra en van de mensen thuis. Toerisme is economisch zeer belangrijk. Een hoog percentage Fransen geeft aan de vakantie in eigen land te willen doorbrengen. Ook om de economie te steunen.

 • mieke jansens

  Wie wil er nog toeristen..