Zuhal Demir na stoet met kinderen in militaire uniformen: "Haat ondersteunen onder noemer verdraagzaamheid gaat ons zuur opbreken"

Photonews, HBVL
Een video van een optocht van de “Turkse wolven” in Heusden-Zolder zorgt voor heel wat commotie. De Genkse politica en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) vindt het tafereel ongehoord. Burgemeester Mario Borremans laat weten dat zulke stoeten in de toekomst niet meer zullen plaatsvinden.

Op videobeelden van de optocht van vorige zondag in de Limburgse gemeente is te zien hoe kinderen rondlopen in militaire uniformpjes. Ook vlaggen met wolven en een vlag van de MHP, de extreemrechtse Turkse politieke partij die aanleunt bij de Grijze Wolven, komen in beeld. Sp.a-schepen Engin Özdemir loopt voorop en ook politici van Turkse origine van andere partijen zijn aanwezig.

“Zo ver is het gekomen. Niet één Turks politicus durft openlijk te zeggen dat kinderen onder een fascistische vlag laten lopen in militaire uniformen, niet kan”, schrijft ze op Facebook. “Ze bibberen van angst om de democratie te verdedigen tegen de invloed van de Turkse dictatuur. Ik roep sp.a en CD&V op om op te treden tegen de steun aan dictators die uit hun partij komt.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Nu handelen"

“Zijn Turkse Limburgers vrijgesteld van onze waarden en normen?”, vervolgt ze scherp. “Organiseren we zo niet zelf de apartheid in onze samenleving onder de noemer ‘verdraagzaamheid’? Er is niks verdraagzaam om kinderen met ideeën van haat te laten opgroeien. Op een dag zal die verdraagzaamheid ons zeer zuur opbreken. We moeten nu handelen.”

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat zich op Twitter kritisch uit over de optocht en de aanwezigheid van verschillende politici. Francken roept het parket op om de zaak te onderzoeken.

"Niks te maken met fascisme"

Volgens schepen Özdemir (sp.a) heeft de optocht niets met de Grijze Wolven te maken. "De organisatie die de optocht regelde, bestaat één jaar en wilde dit vieren met een Ottomaanse stoet. Het voltallige schepencollege heeft dit goedgekeurd", zegt hij. "De wolf van de Turken en het Ottomaanse Rijk kan je vergelijken met de leeuw in Vlaanderen en de haan in Wallonië. Maar ik ben een socialist, ik sta niet achter die ideologie. Ik respecteer de mensheid, ik sta ten dienste van alle inwoners van Heusden-Zolder. Het heeft niks te maken met fascisme", zegt Özdemir.

Volgens Özdemir waren er tijdens de optocht ook Belgische vlaggen en werd het Belgisch volkslied afgespeeld. De schepen distantieert zich volledig van de Grijze Wolven.

Sp.a Limburg heeft deze namiddag een uitvoerig gesprek met het lokale partijbestuur en de schepen gehad. "Uit nazicht van de statuten van de organiserende vereniging blijkt dat zij geen bezwarende doeleinden hebben", zegt provinciaal voorzitter Peter Vanvelthoven. "De schepen garandeert mij dat het evenement, georganiseerd door 'ünlu Ocagi', geen enkele relatie heeft met de Grijze Wolven." Özdemir wordt niet uit de partij gezet. 

"Dergelijke optochten niet meer in de toekomst"

Burgemeester Mario Borremans is geschrokken van de commotie, zo vertelt hij aan De Standaard. "We hebben nog nooit problemen gehad met deze vzw." Hij stelt de statuten van de vzw bekeken te hebben en "niets wijst erop dat die politiek getint is". Dat er verschillende symbolen van de Grijze Wolven waren, bevestigt Borremans wel. "Dergelijke optochten zullen daarom niet meer plaatsvinden in de toekomst", benadrukt hij.
228 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan van herck

  Goed dat ze aan de alarmbel trekt maar O zoveel te laat! Onze propere politiekers, (cordon sanitair!) en linkse intellectuelen én de grote meerderheid van de Westerse journalisten lopen al 20 jaar met ooglappen rond. Gehersenspoeld na een heel leven BRT/VRT kijken en Humo lezen. Zwakkelingen.

 • guido Bervoets

  1. De burgemeester van Heusden-Zolder is een N-VA'er. 2. De optocht is door het ganse schepencollege goedgekeurd. 3. De SP.A'er die meeliep heeft zich verontschuldigd en heeft verklaard absoluut geen sympathie te hebben voor de extreemrechtse Turken. 4. De dubbele nationaliteit kun je niet afschaffen - vraag dat maar eens aan Zuhal Demir die al anderhalf jaar bezig is om haar Turkse nationaliteit kwijt te geraken.

 • Gilbert Vermeersch

  Ik heb echt géén problemen met andersgelovigen die hun geloof in hun kerk en privé beleven en anderen met rust laten. Maar als extremisten zoals de Erdogan Wolven samen met Spa door onze straten marcheren, CD&V en Groen zouden ook aanwezig geweest zijn, dan kan mn stem nooit naar een partij gaan die buitenlandse problemen importeert en openlijk steunt. Van een ex.CD&V stemmer.

 • Daniël Gyssens

  Een schande voor het Vlaamse Volk dat dit hier kon.Maar we gaan daar een zware prijs voor betalen en dat zal niet meer te lang duren.Heel Europa is geïslamiseerd en niks of niemand die er iets tegen doet.

 • Zjeppe Fierens

  Gevolg van een particratie waarvan de trado's hun ziel verkopen voor stemmetjes.